Почетна > Србија
Србија

Одржана завршна свечаност јубиларног 90. Вуковог сабора у Тршићу

На отвореној позорници саборишта у Тршићу, родном селу Вука Стефановића Караџића, крај Жеравије данас је одржана завршна свечаност јубиларног 90. Вуковог сабора, а градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је данас велики дан за Тршић и за Србију, јер се овом манифестацијом чува српски језик и култура.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Међу присутним гостима је и супруга председника Србије Александра Вучића, Тамара Вучић, изасланица председника Србије и министарка културе Маја Гојковић, саветник председника за културу Дејан Савић, државни секретари у министарству одбране и просвете.

Поздравну реч имао је градоначеник Лознице Видоје Петровић који је рекао да је данас велики дан за Тршић, Лозницу и Србију.

„Када једна манифестација траје 90. година и окупља сваке године све генерације кроз програме, онда је разлог њеног постојања нешто што један народ има, а то је њен идентитет. Већ 90 година се окупља да слави и негује писмо. Данас је Вуков сабор важан догађај, јер кроз важне годишњице спаја историјске датуме са дигиталном ером. Понирањем у суштину Вуковог језика, нарочито Вукових пословица, добили смо оно што је наш академик Владета Јеротић приметио, дубоко освежавање умова“, рекао је градоначелник Лознице на почетку обележавања свечаности.

Он је истакао да је српски народ преживео много ратова, али да никад није изгубио свој слободарски дух и веру у цркву и бога.

Цитирајући Стефана Немању, рекао је да се језик не сме изгубити, јер се тиме губи и један народ, а српски народ је сачувао свој идентитет.

„То чинимо и ових година захваљујући политици председника Србије Александра Вучића и Владе Србије. Сви смо на истом задатку, да градимо бољу Србију за нашу децу и за покољења која долазе“, додао је он.

Пре саме свечаности, патријарх Порфирије, супруга председника Србије Тамара Вучић и изасланица председника Србије и министарка културе Маја Гојковић обишли су сабор и цркву брвнару Светог архангела Михаила.

Патријарх је поздравио и најстаријег посетиоца сабора у Тршићу, деведесетједногодишњег Глигорија Церовца и поклонио му икону да га штити.

Свечаност најстарије културне манифестације почела је извођењем „Химне Вуку“ Стевана Мокрањца.

У уметничком програму посетиоци су на отвореној сцени видели програм „Венац игра у славу Вука“ коју је извео ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице.

Први Вуков сабор одржан је у дворишту његове тада обновљене и освештане спомен-куће, 17. септембра 1933. године, и од тада се сваке године, осим 1941. и 1944, уочи Мале Госпојине, у Тршићу окупљају поштоваоци дела Вука Караџића, реформатора српског језика.

Овогодишњи Вуков сабор почео је 11. септембра и траје до данас.

Gašić položio je kamen temeljac za novi objekat Sektora za vanredne situacije

Преузмите андроид апликацију.