Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Одржана јавна презентација пројекта уређења Алмашког краја

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је јавној презентацији Пројекта урбанистичко-архитектонског уређења просторно културно-историјске целине Алмашки крај, која је одржана у Културној станици „Свилара“.
Фото: Град Нови Сад

„Алмашки крај, један од најстаријих делова Новог Сада, има заштићен статус на националном нивоу. Након бројних програмских активности, следи и његова реконструкција и уређење. Удружење „Алмашани“ настало је тако што су људи пожелели да ураде нешто добро за себе, за свој крај и свој град, па су тако покренули ширу заједницу да се укључи и постигли изванредне резултате. Градска управа за културу предано ради на томе да заједно чувамо свој идентитет, оно по чему смо посебни, и да искористимо ту аутентичност као покретач развоја. Да би целина била заштићена у потпуности, неопходно је обновити запуштену инфраструктуру и сачувати аутентични дух места кроз прикладну урбану опрему, уличну расвету, хортикултурно и партерно уређење“, истакао је Далибор Рожић и додао:

„Из тих разлога јавила се идеја о изради Пројекта урбанистичко-архитектонског уређења Алмашког краја, који ће бити реализован на основу Споразума о заједничком инвестирању Аутономне покрајине Војводине и Града Новог Сада. Реализацијом тог пројекта биће створени услови за оживљаваље богате нематеријалне традиције, за неупоредиво квалитетнији живот локалног становништва и за развој туристичке понуде Новог Сада“, рекао је.

Он је такође подсетио да је сарадња цивилног и јавног сектора на овом пројекту запажена као пример добре праксе, не само у националним, већ и у европским оквирима. Наиме, на нивоу Фаро мреже Савета Европе ова врста сарадње представљена је на годишњем скупу мреже у Бордоу.

Како је речено на јавној презентацији, пројекат за је подељен у више фаза.

Прва фаза се простире на југоисточном делу просторно културно-историјске целине и обухвата улице Златне греде, Скерлићеву, Милована Видаковића, део улица Саве Вуковића, Ђорђа Јовановића и Николе Пашића, као и трг код улица Златне греде и Скерлићеве.

Друга фаза обухвата централни и североисточни део Алмашког краја и чине је делови улица Саве Вуковића, Светосавске, Милана Ракића, Ђорђа Рајковића са тргом испред Културне станице „Свилара“, као и улице Косте Хаџи млађег, Земљане ћуприје, Лађарске и Марка Нешића.

Почетак радова за извођење 1. фазе је планиран за крај 2022. године, док ће се највећи део радова изводити током 2023. године.

У Удружењу „Алмашани“ наглашавају да је у последњих неколико година то удружење остварило сарадњу са доносиоцима одлука и надлежних установа на нивоу Града Новог Сада на највишем могућем нивоу. Како истичу, урбана обнова Алмашког краја заснована је на поштовању материјалне и нематеријалне баштине нашег краја, о чему сведочи и чињеница да ће пројектом управљати Завод за заштиту споменика културе.

Презентацији су такође присуствовали директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Синиша Јокић, председник удружења „Алмашани“ Маријан Мајин и представници пројектантске куће „ДБА“.

Drvo koje pamti mnoge jeseni

Преузмите андроид апликацију.