Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Одржан 4. Регионални пословни форум у Привредној комори Војводине

Данас се у Новом Саду по четврти пут организује Регионални пословни форум, а организатори су Аутономна покрајина Војводина и Скупштина европских регија (Assembly of European Regions) у сарадњи са Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине, Фондом Европски послови и Европском мрежом предузетништва.
Фото: Градске инфо
Данашњи Регионални пословни форум потврда добре политике

„Веома је значајан данашњи дан, јер је потврда оне политике коју ми заступамо, а то је политика сарадње, политика тражења партнерства, политика бити на страни решења, бити на страни јаких, бити на страни добитника. Она је довела до тога да смо данас четврти пут домаћини и организатори овог међународног бизнис форума, који нам је поверио АЕР ( Assembly of european regions / Скупштина европских региона, прим.аут.). У овој години је сигурно ово најзначајнија манифестација коју је организовала било која институција из Војводине. То потврђују бројке. Данас имамо са четири континента присутно 35 држава, 69 регија, 230 учесника и имамо 202 пријављена контакта Б2Б (Busines to busines / састанци један на један, прим.аут.) између привредника, који ће се одржати у наредне три недеље. Мислим да је  то потврда свега што сам већ рекао“ – изјавио је председник покрајинске Скупштине Иштван Пастор.

Фото: Градске инфо
Велико интересовање за овогодишњи Регионални пословни форум

Обраћајући се присутнима, председник Привредне коморе Бошко Вучуревић је навео:

„Оно што бих посебно желео да нагласим је да смо до сада постигли рекорд у сваком погледу, што се тиче бројки на данашњем форуму. Оно што бих посебно апострофирао је да међу 230 учесника нису само компаније, то су и представници развојних агенција, привредне коморе, амбасаде, кластери, разне институције, тако да број учесника слободно можемо да мултипликујемо са 230 на чак неколико хиљада. Напоменућу да само Привредна комора Војводине има око 36.000 чланова. Онда можете претпоставити колико има заинтересованих, ако знате да је присутно неколико привредних комора на данашњем форуму. Циљ овог форума је повезивање наших привредника и укључивање наших компанија у међународну и међурегионалну поделу рада.“ – рекао је Вучуревић

Фото: Градске инфо
Значајна средства планирана су за инвестиције током следеће године

Како је навео Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, само кроз овај секретаријат ће наредне године бити инвестирано 660 милиона динара у мере привредног развоја, што је повећање од преко 100 посто у односу на текућу годину.

„Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу је у претходном периоду потписао 44 споразума о сарадњи са 33 региона.“ – навео је Софић.

Фото: Градске инфо
Има простора за раст и развој домаћих компанија

А да простора за раст и развој домаћих компанија има, навео је директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ.

„Оно што је на нама као развојној агенцији и свим овим институцијама које су данас овде је да домаћим компанијама омогућимо да дођу до тог развоја, проналажење нових тржишта и проналажење нових партнера на постојећим тржиштима промоцијом њихових производа и њихових компанија.“ – закључио је Жежељ.

Фото: Градске инфо
Регионална економска интеграција и заједничко тржиште јесте пут којим треба ићи

У име Фонда „Европски  послови“ присутнима се обратио директор овог фонда Александар Симурдић:

„Велико нам је задовољство што је Фонд и ове године партнер највећег догађаја овог профила у земљи, а који за циљ има јачање регионалне економске сарадње. Регионална економска интеграција и заједничко тржиште јесте пут којим треба ићи.“

Фото: Градске инфо
Снажна подршка Европске уније земљама Западног Балкана

Путем видео линка присутнима се обратио Оливер Вархељи, европски комесар за суседство и проширење и истакао да поздравља одржавање 4. Регионалног пословног форума у Новом Саду, као и да ЕУ пружа снажну подршку земљама Западног Балкана. Вархељи је истакао значај плана за опоравак Западног Балкана, који ће донети готово 30 милијарди евра инвестиција за регион.

Посебно је нагласио да економски просперитет Западног Балкана изискује чврсту посвећеност регионалној сарадњи и добросуседским односима, те да земље овог региона имају веће шансе уколико заједниички наступају ка европском тржишту.

Фото: Градске инфо

Магнус Берндсон, председник Скупштине европских регија се захвалио потпредседнику Скупштине АП Војводине и потпредседнику АЕР-а Дамиру Зобеници на посвећености у организацији данашњег догађаја и његовом доприносу у раду европске мреже региона, с обзиром на чињеницу да је потпредседник Зобеница иницијатор већ традиционалног одржавања Регионалног пословног форума у АП Војводини.

Регионални пословни форум нуди могућност компанијама из целог света да покажу свој пословни потенцијал и идеје

Учесници Форума су еминентне компаније из регије, као и регионалне привредне коморе, регионалне развојне агенције и друге институције које пружају подршку за развој малих и средњих предузећа и побољшање економске климе за пословање и нове инвестиције.

Регионални пословни форум нуди могућност компанијама из целог света да покажу свој пословни потенцијал и идеје јер се састанци одржавају онлине по принципу Б2Б састанака.

Платформа за организацију „један на један“ састанака доступна је кликом на линк.

Платформа за Б2Б састанке отворена је од данас до 10. децембра.

Сектори обухваћени овим форумом су:

• Информационе и комуникационе технологије и креативна индустрија
• Металски сектор
• Пољопривреда и прехрамбена индустрија.

Prikupljanje paketića za decu iz Svratišta i sa celebralnom paralizom

 

Преузмите андроид апликацију.