Почетна > Србија
Србија

Одржан 12. „Крајишки вишебој“ у Банатском Великом Селу

У Банатском Великом Селу код Кикинде одржан је 12. „Крајишки вишебој“, на којем се седам екипа из целе Србије надметало у 10 традиционалних спортских дисциплина. Циљ манифестације је очување традиције народа пореклом из Босанске Крајине, а за саме такмичаре то је била прилика да одмере снаге и вештине.
Фото: РТВ/Лидија Вучковић

„Крајишки вишебој“ традиционално је отворила трка у џаковима, у којој су се надметали најмлађи. Након тога, почела је борба седам екипа кроз десет атрактивних дисциплина, које се и данас чувају на просторима где живе потомци досељеника из Босне и Херцеговине.

„Увек је било надметања, да се види ко је јачи, поготово у играма попут обарања руку, то и дан данас имамо. Онда се и покаже ко је мужјак, ко је „алфа“ у друштву“, каже Алекса Карановић из Нових Козараца.

„Ја се бавим спортом снаге и мени ово дође као провера, а уз то и лепо је дружење. Ту је много великих и јаких људи и то мени много значи“, додао је Владан Живковић из Мола.

Део такмичења ове године био је и Кикинђанин Владимир Булатовић, званично најјачи човек у Србији. Према његовим речима, важност „Крајишког вишебоја“ огледа се у позитивном примеру за најмлађе, који своје време све мање проводе у спорту и игри на отвореном:

„Видим да има много деце данас и лепо је да дођу да виде надметање у неким спортским дисциплинама, да их заинтересује то и јако је лепо да се деца баве спортом и да виде да треба учествовати у спортским дисциплинама и водити спортски живот“, истакао је Булатовић.

Више од деценије, простор испред Завичајне куће у Банатском Великом Селу окупља снажне и веште људе свих генерација. Основни мотив за организацијом „Крајишког вишебоја“ још увек је присутан:

„Циљ целе манифестације је неговање и очување обичаја и традиције народа пореклом из Босанске Крајине, односно нас Срба који смо дошли овде и који смо се населили са простора Босне“, објаснио је председник Удружења грађана „Крајишки вишебој“ из Банатског Великог Села Борислав Стојисављевић.

Поред такмичења, на манифестацији су приказани и радови и гастрономски специјалитети удружења жена из Банатског Великог Села и околних места, па је тако заокружена прича о чувању старих обичаја.

Petković: Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku

Преузмите андроид апликацију.