Храна коју једемо има велики утицај на наше здравље. Такође, одређене намирнице смањују ризик од опасних стања, а међу њима је и воће.
Воће је саставни део добро избалансиране исхране, а оно је пуно витамина и влакана. Међу воћем се издваја црвено грожђе које се може наћи у скоро свакој продавници.
Црвено грожђе би могло да помогне у смањењу холестерола и упале и јачању имунитета.
Ово су антиоксидативна биљна једињења. Црвено грожђе садржи врсту звану антоцијанини, плави пигмент за који се показало да помаже здрављу мозга, и ресвератрол, за који се показало да има антиинфламаторно дејство и делује против старења.
Кожица и семенке црвеног грожђа су посебно богате антиоксидансима, катехинима и епикатехинима, за које је познато да смањују оксидативни стрес у телу.
Детаљна студија из 2023. године показала је да једење три порције грожђа од 80 грама дневно током две недеље повећава нивое корисних бактерија и смањује потенцијално штетне.
То значи да грожђе промовише здравији микробиом црева, који је повезан са побољшаном варењем, јачим имунитетом и смањена упала.
Иста студија је показала да грожђе смањује ниво ЛДЛ, односно лошег холестерола, због количине влакана које садржи.
Преузмите андроид апликацију.