Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Одобрен је конкурс за Меморијални центар у Новом Саду (ВИДЕО)

Одобрен је јавни урбанистичко- архитектонски конкурс фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, у оквиру којег ће бити изабран најбољи дизајн за комплекс будућег Меморијалног центра посвећеног свим невино страдалим жртвама за време мађарске фашистичке окупације 1942. године.

Комплекс посвећен жртвама у Погрому у Јужној Бачкој ће бити смештен уз Мост слободе и Креативни дистрикт (Кинеску четврт), он представља најзначајнији меморијални пројекат града и Јужне Бачке.

Тим решењем, локација добија нови смисао и већу вредност, а самим тим се и заокружује програмски лук „Тврђаве мира“ Европске престонице културе, где је у првом плану култура сећања на све невине жртве, ратне злочине окупатора као и промоција мира.

Према речима Петра Ђурђева, формирање конкурса није било нимало лак посао, али уз помоћ и сарадњу са Епархијом бачком, Јеврејском општином и Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“ формирано је радно тело за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра.

Фото: НСЕПК

„Меморијални центар представља прекретницу у култури сећања на тежак ратни злочин против цивилног и неборачког становништва“, рекао је Ђурђев и додао да ту није било никаквог оружаног сукоба већ да је то била класична акција етничког чишћења где су се два народа нашла на ивици биолошког опстанака, односи се на Србе и Јевреје.

Овим центром се ствара симболичка веза између Штранда као највећег стратишта у јануарском погрому и самог Дунава као ледене гробнице тог масовног убиства.
Фото: Unsplash/Jan Kopřiva

„Колико се о том страдању мало зна међу млађим нараштајима, Град Нови Сад је поднео иницијативу да се овај злочин уведе као лекција у школама, како би се ђаци више упознали са овом темом“, рекао је Ђурђев.

Према предвиђеном плану, основна замисао Меморијалног центра је да има сталну изложбу, као и место за гостујуће изложбе, конференцијску салу од око сто места, која може бити и биоскопска сала по потреби, једну библиотеку, сувенирницу и истраживачки центар.

Мисија истраживачког центра је проналажење нових података, и тачно утврђивање броја погинулих као и развијање музејске педагогије која ће се бавити том темом и преношењем будућим генерацијама.

Novi Sad dobija Memorijalni centar – Legat kulture sećanja

Преузмите андроид апликацију.