Почетна > Свет
Свет

Одлука у Бриселу – европски дах за Украјину

ЕУ је одлучила: на седници Европског савета одржаној прошле недеље у Бриселу врата за улазак Украјине и Молдавије у европску породицу широм су отворена. Истовремено, кандидатура Грузије одложена је за нека боља времена. Све у свему, реч је о политичкој одлуци која је само прва од мноштва степеница на дугом путу две земље до коначног чланства. А када је реч о Украјини, европски пристанак инициран је превасходно актуелним дешавањима на просторима ове некадашње совјетске републике.
Фото: Unsplash/amzmahmoud

Укратко, реч је више о покушају да се Володимиру Зеленском и његовим земљацима у овим тешким временима улије барем мало поверења у западне суседе, а које је увелико пољуљано онога тренутка када су руски тенкови почели да прилазе Кијеву и пресецају границе Донбаса. Управо стога процена колико ће времена бити потребно Украјинцима да учине следећи корак и коначно кажу за себе да су Европљани за сада остаје велика непознаница.

Украјина у овом часу, дефинитивно, не испуњава критеријуме неопходне за прикључење ЕУ. Ни политичке, ни економске, али ни оне које се односе на спремност земље да прихвати обавезе које такво чланство са собом носи. Шта је с поштовањем закона, људским правима, правима мањина (а то је и узроковало рат). Једино на шта Кијев, за сада, може са сигурношћу да рачуна је непротивљење званичне Москве том чину.

Велико питање је и на који део Украјине се односи воља европских званичника? Тачније, да ли ће у ЕУ моћи да ступе и Руси из Донбаса, они чије главе је Зеленски понудио као свој прилог европској породици? И да ли су на западу континента спремни да прихвате око седам и по милиона таквих само зато што (још увек) поседују украјинске пасоше?

Оно што Украјинцима и Молдавцима није и неће бити предочено јесте да је заједница ЕУ састављена од више неформалних, али ипак јасно дефинисаних концентричних кругова, политичких, економских, заснованих на утицају сваке државе за себе. Те кругове створили су – време, догађаји, ратови у прошлости, везаност за великог савезника са западне стране Атлантика, понашање сваке чланице понаособ, али и у односу према другима.

Evropa nastavlja borbu protiv upotrebe pesticida

Преузмите андроид апликацију.