Почетна > Србија
Србија

Одбачене кривичне пријаве против амбасадора Русије у Србији и других

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је данас да је одбацило кривичне пријаве „Групе октобар“, поднете против амбасадора Руске Федерације у Србији А.Б.Х. и других НН запослених у тој амбасади и Руском дому, због кривичног дела организовање учествовања у рату или оружаном сукобу
Фото: Танјуг
Како се наводи, кривичне пријаве су су одбачене и против више НН лица која су у вези са Српско-руским хуманитарним центром Ниш, затим против Д.К. и НН лица из организације “Народне патроле”, а одбачена је и кривична пријаву због кривичног дела злоупотреба службеног положаја против директора Безбедносно-информативне агенције А.В.

Кривичне пријаве су одбачене, јер не постоје основи сумње да је учињено пријављено кривично дело, нити било које друго кривично дело за које се гони по службеној дужности, наводи се у саопштењу овог тужилаштва.

Тужилаштво сматра да су наводи кривичних пријава засновани на неутемељеним тврдњама и низу претпоставки да пријављена лица подстичу грађане Србије да учествују у оружаном сукобу у Украјини, као припадници војних или паравојних формација које се боре на страни Руске Федерације, те да им организују обуку, обезбеђују опрему и средства за извршење кривичног дела учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави.

Подносилац пријаве се, како наводи тужилаштво, позива на чињенице које лично сматра да су “опште и јавно познате, па услед тога и несумњиве”, а које у правном смислу, по оцени тужилаштва, немају тај карактер.

Такође, поједини наводи су контрадикторни сами себи.

Више јавно тужилаштво напомиње да је одбацило и кривичну пријаву против Д.К. и више НН лица из организације “Народне патроле” због кривичног дела изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, односно јер су током јануара ове године на више локација у Београду исцртавали графите са логом “Wагнер гроуп”.

Кривична пријава је одбачена, јер не постоје основи сумње да је учињено пријављено кривично дело, нити било које друго кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Према ставу тужилаштва, исцртавање поменутг графита не може изазивати или распиривати националну, расну и верску мржњу и нетрпељивост, или позив на „убијање Украјинаца”, како то тврди подносилац пријаве.

Ово стога, како прецизирају, јер графит не садржи текстуалне поруке и графичке симболе којима би се у актуелном сукобу између Русије и Украјине изазвала и придубљивала национална мржња између припадника руског и украјинског народа који живе на територији Србије.

Такође, предузете радње, како додају, нису подобне да изазову међунационалне конфликте, нити су њима резултирале

Norveška: Evropski predlog konstruktivan, treba da se bazira na pregovorima

Преузмите андроид апликацију.