Почетна > Србија
Србија

Одаловић: Куртијева посета Тетову директна провокација према Северној Македонији

Председник Комисије Влада Србије за нестала лица Вељко Одаловић, рекао је данас да је недавна посета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Тетову, мимо званичних протокола уз истицања заставе и симбола „Велике Албаније“, најдиректнија провокација према Северној Македонији.
одаловић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић
Одаловић је нагласио да то представља паљење озбиљне ватре на Балкану, која може да има несагледиве последице.

„Он (Курти) је дошао на њихову територију и себе промовисао као лидера свих Албанаца. Стајао је испред заставе ‘Велике Албаније’ која присваја добар део Северне Македоније. Али је послао поруку и свима нама. И Црној Гори, јер су Улцињ и Тузи такође на тој карти. И простор КиМ са неким општинама које припадају централној Србији, практично до Ниша, као и део Грчке“, рекао је Одаловић за Тањуг.

Навео је да је током посете промовисан пројекат који води у директне сукобе и не решава ништа.

„И то је политика Аљбина Куртија у овом тренутку. Да би пробао да побегне од обавеза које има када је у питању Бриселски дијалог и обавезе које је преузео према међународним преговарачима он сада отвара нове теме и нове проблеме, нове провокације, нове инциденте. Надам се да ће Северна Македонија реаговати онако како јој њени закони прописују“, рекао је Одаловић.

Оценио је да је посета Тетову проблематична и због тога Курти био у пратњи возила македонске полиције.

„Ја сам видео и наоружане његове телохранитеље, који су морали да добију дозволу да уђу на територију друге државе“, навео је Одаловић.

Како је оценио, Куртија тренутно подржавају само екстремни елементи на политичкој сцени, покварио је односе са свим релевантним међународним актерима, али и водећим албанским политичарима у региону.

На овај начин, сматра, Кутри шаље поруку и Албанији и премијеру те земље Едију Рами.

„Проблем је што нико не предузима ништа да заустави Куртија. Ово што он ради је озбиљан потенцијални проблем и паљење озбиљне ватре на Балкану која може имати несагледиве последице“, закључио је Одаловић.

Petković: Sada je jasnije pod kakvim uticajem je Svečlja vodio akcije protiv Srba

Преузмите андроид апликацију.