Почетна > Нови Сад
Нови Сад Сервисне инфо

Од следеће недеље прскање комараца у целом граду

Од 67 узорака комараца са територије Новог Сада сакупљених у јулу, на присуство вируса Западног Нила позитивна су три узорка – са Лимана, Новог Насеља и из Ветерника.
Фото: PrtSc/Facebook/Ciklonizacija

Како је рекао менаџер за односе са јавношћу новосадске “Циклонизације” Дарио Аћимовић, то не значи да заражених комараца нема у другим деловима града.

„Оно што је можда другачије него претходних годинаје да се вирус у комарцима јавља већ средином јула, док је то уобичајено и очекивано у августу и септембру“, објаснио је он.

Највероватнији разлог за то су врућине које нас прате још од маја, па се и вирус брже развија у домаћину птицама и у вектору.

Он истиче да се у Новом Саду комарци превентивно тестирају и на вирусе Денга и Чикунгуња грознице, али до сада ниједан узорак није био позитиван на њих.

„До сада је тестирано 200 комараца у оквиру систематске акције заштите здравља грађана од комараца и ово је први пут да је потврђено присуство вируса западног Нила. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом“, објашњава Аћимовић.

Како даље наводи, изведени су третмани сузбијања комараца у деловима града где детектовани заражени комараци, док ће наредне недеље бити изведени ларвицидни и третмани против одраслих комараца у целом граду, као и ларвицидни третмани из ваздуха и са земље каналске мреже где су изворишта урбаних популација комараца, а потом и адултицидна акција.

Преношење вуруса са комараца на људе обично се дешава у августу и септембру, а изразито високе температуре погодују бржем развоју вируса, те је у заштити здравља грађана кључно током целе сезоне држати бројност комараца под контролом, објашњава Аћимовић и додаје да је важно да се систематски ради на сузбијању комараца и да се не допусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус.

Аћимовић даље објашњава да су за случајеве грознице Западног Нила у Србији криви урбани, или како се зову “кућни комарци” чије станишта су та канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми.
Фото: Unsplash/Mithil Girish

„Третмане против кућних комараца “Циклонизација” изводи од априла, на површини целог града, на каналима и другим воденим површинама, а потребни су и третмани у зградама са стално поплављеним подрумима на Новом насељу и Лиману“.

Како каже, неизводљиво је да екипе “Циклонизације” уђу у свако двориште и проверавају да ли има ових микроизворишта, те очекују од грађана да буду одговорни и да не гаје комарце у својим двориштима.

„Једном недељно треба празнити кофе с водом, уклонити старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вод, ставити мреже на вентилационе отворе“.

„Из једне чаше или конзерве са водом или саксије која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана“, нагласио је Аћимовић.

Slabiji pritisak tople vode na području Toplane Jug u ponedeljak

Преузмите андроид апликацију.