Почетна > Србија
Србија

Од сада ће се летети и из овог града (ВИДЕО)

Како је Контрола летења Србије и Црне Горе (SMATSA) објавила 1. јуна, Србија је добила још један аеродром.
Фото: PrtSc/YouTube/Tangosix

Крагујевачка MIND Корпорација пустила је у рад раније најављен, испоставило се у дан, аеродром који ће се налазити у оквиру њиховог индустријског парка.

Тако ће Србија, у само неколико дана размака, добити једну нову бетонску писту и један потпуно нови аеродром генералне авијације. Само годину дана након отварања аеродрома у Крушевцу, пише портал Tangosix.

Како стоји у SMATSA-ином NOTAM-у, званичан назив новог крагујевачког аеродрома биће Аеродром Крагујевац/MIND.

ICAO airport code још није додељен, тренутно се означава са LYXX. Аеродром има једну травнату полетно-слетну стазу 12/30 дужине 900 метара. Класификација аеродрома обезбеђује прихват ваздухоплова тежине до 6 тона. Биће одобрен за ВФР саобраћај дању и ноћу. Дакле интересантно је да ће Крагујевац већ бити посебан по чињеници да му аеродром поседује и ноћни старт.

Оператер аеродрома је компанија MIND Aviation d.o.o. Авиатион д.о.о. која послује у оквиру MIND Групе. Како је најављено у августу прошле године, а како је пренео портал Градња.рс, MIND има у плану да у будућности изгради асфалтну писту, дужине километар и по, торањ контроле летења, три хангара, ресторан и станицу за снабдевање горивом.

Najhrabriji podvig Drugog srpskog ustanka: Cela vojska se razbežala, ali je Tanasko ostao sam da brani topove od Turaka!

Преузмите андроид апликацију.