Почетна > Бизнис
Бизнис

Од пролећа пет евра за улазак у Венецију

Туристи ће од следећег пролећа морати да плате пет евра за карту која им обезбеђује улазак у историјски центар Венеције.
Фото: Unsplash/cobblepot

Овај систем туристичких карата коначно су одобриле и италијанске власти, а реч је о пробном периоду. За сада се зна да ће свака особа која има 14 или више година морати да плати таксу и унапред резервише улазак у град.

Власти Венеције су и раније апеловале да се боре са прекобројним бројем туриста који угрожавају овај град који је један од најпосећенијих у Европи.

Ове године Италија је већ оборила рекорд по посећености, а до краја 2023. године биће то сасвим сигурно неочекиван број туриста из целог света.

Тамошње власти су ипак у најпосећенијим местима одлучиле да уведу мере којима ће обезбедити мир локалном становништву и спречити масовни и прекомерни туризам.

Они који се не придржавају тих мера могу да рачунају и на плаћање казни, наводе италијански медији који ових дана извештавају о рестриктивним правилима уведеним против туриста.

Медији подсећају да је овај град још 2019. године примио 5,5 милиона посетилаца, што је готово 100 пута више него што Венеција има становника.

Поједине плаже на Сардинији су такође увеле мере против прекомерног туризма, па тако ограничавају број гостију и уводе резервације како не би дошло до гужве.

Следећа мера која је већ показала и прве резултате јесте забрана доласка сопственим аутомобилима на одређена места попут острва Линоса и Лампедуза, као и у Напуљском заливу.

Momirović: U akciju „Bolja cena“ uključeno više od 2.500 maloprodajnih objekata

Преузмите андроид апликацију.