Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Од прикупљеног истрошеног уља новац за лечење болесне деце

Акцију прикупљања истрошеног јестивог уља и масти покренуло је почетком марта Удружење “Тате Новосађани”, у сарадњи са компанијом за откуп тих намирница у сврхе рециклаже.
Фото: Unsplash/Bakhrom Tursunov

Сав приход ће се уплаћивати за лечење болесне деце, која су у систему фондације “Тате Новосађани”. Рекао је члан фондације Роберт Бараћ, до сада је прикупљено и у првој тури однесено 63 килограма тих истрошених намирница, а фондација добија педесетак динара по килограму за откуп.

Шездесетак килограма донирала нам је ПУ “Радосно детињство”, три канте су нам допремљемне из једног ресторана, а доносе и грађани који искористе уље и маст у домаћинству, казао је управитељ фондације “Тате Новосађани” Мирослав Ђорђевић, додавши да су дан пре наше посете канте однесене у фирму за откуп.

„У плану нам је да ступимо у контакт са председнциима скупштина станара и договоримо се да поставимо неке балоне или нешто слично у зграде. Тако бисмо станарима олакшали могућност рециклаже, те не би морали да долазе до наших просторија, а са друге стране чинимо нешто племенито и за друге, те помажемо најмлађима у тренуцима када им је најтеже, да што пре дођу до финансија које су им потребне за терапије, операције и слично“.

Активност неће стати, сложила су се оба наша саговорника, а грађани који желе да се одазову хуманом гесту и еколошкој мисији спречавања загађења природе, могу да донесу искоришћено јестиво уље и маст радним данима од 8 до 16 сати у Улицу Милеве Марић, а локал се налази између броја 5 и 7.

Брендиран је мотивима “Тата Новосађана”, офарбан плавом бојом и истакнутом белом голубицом мира, на ком је видљив и СМС број 6880 фондације “Тата Новосађани”, на који грађани слањем поруке могу да помогну лечење деце.

Уколико људи нису у могућности да дођу на адресу, доступан је и број телефона 064 806 67 56 за даљи договор.

„Случајно смо дошли на идеју, јер је један од чланова радио у фирми која се бави откупом уља и на једном од састанака је дао предлог да се то реализује“ објаснио је Ђорђевић.

„Људи већином бацају искоришћено уље и маст, а доста новца може да се добије од те фирме за откуп. Они сакупљени материјал извозе у земље Европске Уније, па од тога, између осталог, праве биодизел, с обзиром на то да је рециклажа тамо далеко напреднија“.

„Причали су ми, чак, да су од стакала старих телевизора направили целу писту. Бацање искоришћеног јестивог уља и масти много штети животној средини“.

„Познато је да само један литар просутог уља у канализацију или природу може да загади милион литара воде и изазове катастрофу, а фирме и ресторани су у обавези да одлажу искоришћене масти и уља у посебне канте и позову фирме које се баве откупом“, прича нам Мирослав.

„У обавези су да одвајају и прописно складиште те намирнице, а уколико желе нама да их донирају, могу да добију папир о кретању отпада, тако да имају званичан документ да су испоштовали обавезу, због инспекције и не морају да брину“, објаснио је саговорник.

„Јављају нам се фирме које ће и преко нас да рециклирају тај отпад и новац од продаје донирају нашој фондацији за лечење болесне деце“.

Како је објаснио Роберт Бараћ, у фондацији “Тате Новосађани” сада четворо деце чека помоћ, а осим тога, увек су фокусирану и на додатне хуманитарне акције, у којима прикупљају новац.

Сада малом Бастију каже треба 40.000 евра и до маја треба да се сакупи новац за операцију срца у Атини.

„Пре тога смо завршили акцију за Наташу Милић, којој је требало 2.500 евра за 48 сати“.

У појединим локалима постављене су и брендиране донаторске кутије, преко којих грађани могу да донирају новац, у складу са могућностима.

План је да отворе и Фонд за хитне случајеве, преко ког ће моћи у ургентним ситуацијама да реагују и помогну члановима групе, уколико буду имали непредвиђених ситуација, односно уколико су животно угрожени. До сада су радо учествовали на базарима, а сада је у припреми и први хуманитарни базар који ће организовати баш “Тате Новосађани”.

Све у свему, поента је да ником не дају новац у руке, већ се плаћање ради са рачуна на рачун, јер не желе да дају шансу за неке злоупотребе.

С обзиром на то да желе да додатно допринесу како лечењу најмлађих, тако и еколошкој свести, Мирослав каже да се јавила и фирма која се бави извозом електронског отпада, те да је у току и договор са представницима да се и тај отпад искористи у хуманитарне сврхе.

„Све што ради на батерије или струју, од најмањих транзистора или малих апарата, грађани ће ускоро моћи да нам донирају такође у нашим просторијама, а веће, попут фруижидера и слично, би лично по позиву, возачи те фирме долазили до грађана“ усхићен је члан фондације “Тате Новосађани” Роберт Бараћ, додавши да има још пуно планова за које се надају да ће ускоро моћи да реализују.

„Од 2019. године се бавимо хуманитарним радом, тако што помажемо социјално угроженим породицама и болесној деци. Постоји могућност да оформимо екипу и запослимо особе са благим потешкоћама у развоју или благим инвалидитетом, јер они тешко долазе до посла. По угледу на друга удружења, а у сарадњи са градским институцијама, жеља нам је да запослимо код нас неког и тако им покажемо да су и они важан део нашег друштва“.

Tri miliona dinara za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova u Sremskim Karlovcima

Преузмите андроид апликацију.