Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Од неоавангарде до новог експеримента – Европска престоница културе у великом финишу

Сама круна Европске престонице културе, програмски лук Друга?Европа, Новосађанима донеће увид у свет ангажованих уметника, концептуалиста и авангардиста који су смели и умели да гледају широко и другачије.
Фото: НСЕПК2022

Мултимедијална изложба Milky Way биће отворена 25. новембра у Музеју савремене уметности Војводине, Ликовном салону КЦНС, као и у Дистрикту, у простору Бироа и приказаће утицаје и рефлексије надалеко познатог новосадског неоавангардног покрета који је Нови Сад уписао у европске токове уметности.

Изложба доноси радове преко 50 савремених уметника, уметничких колектива из земље и света, попут Била Виоле, једног од водећих савремених уметника који је излагао у њујоршком Моми, Тејту, Витни музеју, потом рад Irritation – There is A criminal Touch to Art концептуланог немачког уметника, једног од пионира перформанса, бодy арта-а и полароид фотографије, Улаја, који ће бити приказан у сарадњи са Фондацијом Ulay из Љубљане, док ће изложбом кустосирати Сања Којић Младенов.

Milky Way обухвата и пројекције филмова, разговор са сценаристом словеначког документарног филма Project Cancer, Тевжом Логаром, који доноси причу о Улају и његовим сећањима на живот посвећен уметности, као и аудиовизуелни перформанс SIRENS by NOVI_SAD, који потписује јапански уметник Ryoichi Kurokawa, добитник једне од најпрестижнијих годишњих награда на пољу електронике и интерактивне уметности, Prix Ars Electronica.

У самом финалу Друге? Европе, публика ће слушати панк, као неизоставни део новосадског супкултурног музичког наслеђа, али у једном другачијем културном и књижевном значењу – као сајберпанк, чији је најбољи представник контроверзни уметник из Бразила Еђгар (Едгар), који ће у Фабрици у Дистрикту наступити 27. новембра.

Овај уметник својим ангажованим текстовима и модерним изразом, шаље јаку поруку за крај – само кроз конструктивну критику и промишљање, културну размену и мењање перспектива можемо бити боље и праведније друштво, друштво за све!

Нови Сад, као европски центар књижевности, и овога пута ће угостити књижевнике из земље и региона, па ће тако публика имати пирлику да учествује у разговорима са песницима и песникињама који су део актуелне књижевне сцене у оквиру Заједничког читања, а који овом приликом долазе из Ирске, Италије, Аустрије и Србије.

Такође, у оквиру пројекта Несагласност, песници суочаваће своје ставове о књижевности те показати како је управо ова врста уметности поље отворено за дебату, споразум и неспоразум, динамику и креативност.

У самом финалу Друге? Европе премијерно ће бити приказан храбар експертименталан документарни филм ЛаБОЛаторија 23, у режији Александре Јелић, 26. новембра у Дистрикту. Настао у оквиру пројекта Мисија Аватар, у филму су, кроз дуготрајан драмски процес са девојчицама из Завода за васпитање деце и омладине којима је изречена васпитна мера и младим глумицама, расветљавани узроци и дубоке последице родно заснованог насиља.

Феномен тела у различитим атрактивним и провокативним мултимедијалним уметничким формама проучиће уметници и уметнице из Европе, Јапана и Србије те представити своје закључке на изложби Art body Art која ће бити отворена у Фабрици у Дистрикту, док ће изложба Алтернатива у излогу показати како су изгледали и како су се облачили алтернативно оријентисани Новосађани у 20. веку, али и како се алтернативна и авангардна оријентација Новог Сада испољавала у свим областима уметничког и културног стваралаштва, у простору Француског института, у Дистрикту.

Изложбу ће пратити и трибина на тему Начин облачења као израз припадности супкултурном покрету / Нови Сад, друга половина 20. века. Последње недеље Друге? Европе биће изведена представа Интима Породице бистрих потока, под идеолошким вођством Божидара Мандића, а биће приказан филм Оништити се о коме ће Мандић дискутовати са публиком.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Koju smo muziku slušali 90-ih godina? 

 

Преузмите андроид апликацију.