Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Од гутљаја до волана: Колико времена треба да прође између пијења алкохола и вожње да би вам алко-тест био негативан

Свакако је једина сигурна опција да се уопште не пије кад треба да се вози.
Фото: Pexels/pripicart

Различита алкохолна пића – вотка, џин, ракија, виски, вино, пиво – имају разнолике састојке и проценат алкохола, што резултира различитим ефектима на организам. Важно питање је да ли се време апсорпције алкохола разликује у зависности од врсте конзумираног пића.

Кључни фактор који утиче на дејство алкохола је унос хране. Присуство хране у желуцу успорава деловање пића јер оно спорије доспева у танко црево. Пун стомак може чак умањити концентрацију алкохола за четвртину.

Насупрот томе, празан стомак брже упија алкохол. Сличан ефекат има и унос воде. Генетски фактори (способност метаболизовања метанола), пол (јаче утиче на жене), старост и брзина конзумирања такође играју улогу.

С обзиром на ове чињенице, одговор на питање да ли време апсорпције алкохола варира у зависности од врсте пића је потврдан. Штавише, жестока пића се најбрже апсорбују, а њихово мешање са слатким безалкохолним напицима убрзава повећање нивоа алкохола у крви.

Ово зависи од концентрације алкохола у различитим врстама пића (проценат етанола). На пример, вино садржи од 14 до 20%, а пиво између 3 и 8% алкохола. Заједничко свим алкохолним пићима је да настају прерадом воћа или житарица.

Жестока пића се производе дестилацијом претходно ферментисаног пића. Процес се понавља и могу се додавати састојци који дају укус. С друге стране, пића попут вина, пива, шампањца, јабуковаче или вермута настају ферментацијом шећера или житарица и постају алкохолна захваљујући хемијској реакцији коју ствара квасац.

Што се тиче дужине задржавања алкохола у крви, општи одговор је између 10 и 19 сати, али то зависи од многих фактора, укључујући врсту пића и унос хране. Особи са нивоом алкохола у крви од 1 г/л може бити потребно између шест и десет сати да ниво алкохола падне испод законски дозвољеног.

Чак и испод законске границе, ризик од несреће може бити повећан. Зато је најбоље избегавати вожњу након конзумирања било које количине алкохола. Једина стварно безбедна вредност је 0,0 г/л,

„20 godina sam proučavao hranu koju jedu 100-godišnjaci – a ovo je ubedljivo najzdraviji doručak na svetu! Nema mu ravnog“

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке