Почетна > Бизнис
Бизнис

Од децембра – „збогом“ руском гасу

Министри енергетике Европске уније договорили су се да искључе руски гас из заједничке куповине током неформалног састанка, саопштила је Европска комисија.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

„Нова правила ће омогућити државама чланицама и енергетским компанијама да заједнички купују гас на глобалним тржиштима“, наводи се у документу, преноси ТАСС.

Међутим, термин руски гас није јасно дефинисан и још је непознато да ли ће се гас произведен у Русији, а купљен уз помоћ посредника или ланца посредника сматрати таквим.

„Земље чланице су се сложиле да гасне компаније и компаније које користе гас у земљама ЕУ и Енергетске заједнице доставе своје потребе за увозом гаса. ЕУ ће ангажовати пружаоца услуга да израчуна агрегатну тражњу и тражи понуде на глобалним тржиштима како би задовољила укупну потражњу“, наводи се у саопштењу.

Овај договор би тек требало да буде званично усвојен током заказаног састанка Енергетског савета ЕУ, планираног у децембру.

Чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела, чија земља председава Саветом ЕУ до јануара, рекао је после неформалног састанка да су сви разговори о том питању завршени и да ће оно бити одобрено без икаквих претходних консултација.

Европска унија ће тако обавезати гасне компаније да одређену количину гаса купују не директно на тржишту, већ уз посредовање Европске комисије.

Cene gasa u Evropskoj uniji rastu kako se približava zima

 

Преузмите андроид апликацију.