Почетна > Србија
Србија

Од данас се укида роминг на Западном Балкану

Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније од данас ће бити укинут, потврдио је Танјугу помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.
Фото: Pexels/Tofros.com

„Ово је последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године, и у тој последњој фази чија примена почиње 1. јула укидамо потпуно роминг на територији западног Балкана. То значи да ће цене по којима сте разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије“, рекао је Добријевић.

Он је нагласио да су цене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је замолио грађане да се пре пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности.

Не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга

Добријевић је рекао како не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилне телефоније, али је додао да је, по угледу на земље ЕУ, уведена политика фер коришћења.

„Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу оператора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узрокује на четири месеца“, наглашава Добријевић.

Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.

„Корисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозорењу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси“, навео је Добријевић.