Почетна > Србија
Србија

Од данас пријављивање за пензионерске картице, министар Мали објаснио поступак

У свим филијалама ПИО Фонда у Србији данас почиње пријављивање за пензионерске картице. Тај документ треба да омогући попусте у продавницама, ресторанима, бањама, салонима, повољније здравствене прегледе. Министар финансија Синиша Мали каже да је захтев за картицу у онлајн формату, као и да најстарији суграђани могу и на сајту ПИО Фонда да се пријаве. Картице ће бити активне од октобра, а министар позива све друштвено-одговорне компаније да се јаве и учествују у овој акцији.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Министар Синиша Мали наводи да данас у свих 170 филијала ПИО Фонда, као и на сајту, сваки пензионер од њих 1,7 милиона има могућност да се пријави за добијање пензионерске картице.

“Иначе, у свим филијалама ПИО Фонда за оне који можда теже могу да попуне тај захтев биће људи који ће им помагати“, додао је Мали.

Објаснио је да захтев за пријаву за картицу није у папирном облику, већ је онлајн.

“Веома је једноставан – име, презиме, адреса, ЈМБГ, контакт телефон – то су једини подаци који су неопходни како би се захтев за картицу попунио“, нагласио је Мали.

Указао је да сам поступак пријаве траје минут или два.

“Ми ћемо сукцесивно, како се наши најстарији суграђани буду пријављивали за ту картицу, те картице њима и давати. Те картице ће моћи да се узму у филијалама ПИО Фонда када буду завршене, а сви наши најстарији суграђани биће обавештени или путем телефона или путем мејла или како год су оставили свој контакт да им је готова картица и да могу да је покупе“, објаснио је министар.

Истакао је да ће пензионери добити картице у року од месец дана.

“Ви ћете са том картицом имати могућност попуста у разним супермаркетима, велепродајама, малопродајама, салонима. Имаћете могућност да уђете у музеје, позоришта бесплатно. Ту су и бесплатни здравствени прегледи, попусти у бањама“, додао је Мали.

Позвао је и друштвено-одговорне комапније да се јаве да учествују у овоме.

“Имаћемо паралелно две ствари, од данас па надаље сваки пензионер може да се пријави за ову картицу, али од данас нам креће и кампања која позива све друштвено-одговорне компаније у Србији да се пријаве и да буду део тог великог ланца који ће нудити те попусте“, навео је Мали.

На адресе најстаријих суграђана стигао Водич за пензионере

Истакао је да је ово само део активности који је усмерен према најстаријим суграђанима, као и “велика захвалности њима на разумевању реформи које је Влада спроводила“.

“Али ми смо сада од новембра до јануара имали највеће процентуално повећање пензија икада – 20,8 одсто. Већ је председник најавио опет двоцифрено наредно повећање пензија, због тога што смо променили такозвану швајцарску формулу, сада је то швајцарска формула плус, висина пензија прати висину плата, тако да ћемо ми ове године имати просечну пензију у Србији већ 320 евра, а у току смо и динамици да испунимо план који смо рекли – до краја мандата ове Владе да ћемо имати просечну пензију изнад 400 евра, заједно са просечном платом око 1.000 евра“, нагласио је Мали.

Додао је да је на адресе свих пензинера у Србији стигао Водич за пензионере.

“Са свим корисним информацијама око бања, услуга, контакт телефона и свега што наши најстарији суграђани могу да користе. То треће доба наша жеља је да проведу што лакше, што лепше, са што више активности и на такав начин да им држава помогне у томе“, поручио је Мали.

Нагласио је да ће картице бити активиране од 1. октобра.

“Зато што хоћемо да дамо могућност и компанијама да се пријаве, да се тај систем ухода. Дакле, сви који се пријављују од 1. октобра имаће могућност да користе ту картицу у целој Србији, а тада ћемо их обавестити и које су то компаније и која продајна места“, закључио је Мали.

Izdato 7,9 odsto manje građevinskih dozvola u januaru 2023. godine

Преузмите андроид апликацију.