Почетна > Србија
Србија

Од данас грађани Србије могу путовати у Аустрију

Од поноћи ступила је на снагу уредба Министарства здравља Аустрије којом је Србија стављена на листу „корона безбедних земаља“, што омогућава грађанима Србије да поново путују у Аустрију.
Фото: Pixabay/StelaDi

Поред Србије на листу безбедних земаља додате су САД, Северна Македонија, Албанија, Хонгконг, Јапан, Макау, Саудијска Арабија, Тајван, Тајланд и Вијетнам.

Грађанима тих земаља омогућено је поново путовање и из туристичких разлога, али само уз поседовање сертификата о вакцинацији, или негативног теста, односно лекарског теста о прележаној инфекцији Ковид 19.

Аустрија овим спроводи у праксу одлуку амбасадора ЕУ од прошле недеље.

Од увођења рестриктивних мера на границама у Аустрију је био онемогућен улазак српских држављана у туристичке сврхе.

Само они који имају боравишне дозволе, или посебне разлоге могли су ући у земљу, најпре искључиво са негативним PCR тестом и обавезним десетодневним карантином, а од скоро без карантина ако су вакцинисани.

Новом уредбом омогућено је поново слободно путовање грађанима Србије у Аустрију.

Грађани Србије од данас и у Холандију само са пасошем

Грађани Србије од данас могу путовати у Холандију без било каквих потврда и довољан им је само пасош, а исто важи и за Холанђане који путују у Србију, каже министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

„Ово је веома добра вест, као и она да Аустрија признаје наше дигиталне сертификате. Чињеница да је Србија на зеленој листи Европске уније значајно је олакшала процес признавања наших сертификата и очекујем да ће од 1. јула бити много лакше кретати се и путовати као и да ће од тада у Србију долазити знатно више туриста“, објаснила је Матић за Танјуг.

Када је реч о смањењу цена роминга са Грчком, његовом укидању на Западном Балкану (ЗБ) и могућностима да се овој олакшици за путнике придруже још неке земље, Матић наводи да је у склопу договора који су вођени са Европском унијом и Европском комисијом, а везани су за ЗБ, постојало обећање да ће после 1. јула, када се укине роминг на ЗБ, смањењу приступити и земље чланице ЕУ.

„У складу са тим очекујемо да, поред Грчке, и друге чланице ЕУ испуне обећање и приступе овом договору“, рекла је министарка Матић.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.