Почетна > Свет
Свет

Од данас божићна расвета у Бечу

Данас почиње божићна расвета у Бечу која ће обухватати 30 улица и трговачких зона и која ће морати да узме у обзир високе цене струје и несташицу енергената.
Фото: WikimediaCommons/Andrei Dan Suciu

У 2021. години расвета је радила 660 сати, а ове године ће то бити смањено на 364 сата чиме ће бити обезбеђена уштеда од 45 одсто. Да би се постигла уштеда време осветљења ће бити скраћено на период од 18. новембра до 8. јануара. Уместо до поноћи расвета ће бити укључена од 15 до 22 часа свакога дана.

Беч је пре десет година постепено почео да прелази на ЛЕД божићну расвету, па је данас већина расвете опремљена ЛЕД лампицама. Њихова укупна потрошња износи 49.000 киловатсати што одговара годишњој потрошњи 14 домаћинстава са четири члана.

„Празнична расвета је важан део божићне атмосфере у нашем граду. То даје значајан допринос великом успеху Беча као божићног града. Ове године су нам потребне позитивне вибрације које се појављују чим се упале градска светла. Потрошња струје ће бити смањена кроз употребу ЛЕД лампица и скраћено време осветљења“, изјавила је Маргарете Гумпрехт из Привредне коморе Беча.

Bečki dečaci i devojčice pevaju 1. januara 2023.

 

Преузмите андроид апликацију.