Почетна > Свет
Свет

Од 2035. у ЕУ престаје продаја нових аутомобила с моторима са унутрашњим сагоревањем

Савет ЕУ и Европског парламента постигли су договор о закону који предвиђа престанак продаје нових возила с мотором са унутрашњим сагоревањем од 2035. године.
гас
Фото: Pexels/Khunkorn Laowisit

Тим законом би се забранила продаја нових аутомобила и комбија на бензин или дизел у 27-чланом блоку. Забрана је део пакета ЕУ о климатским променама под називом ,,fit for 55“, чији је циљ смањење емисија штетних за климу за 55 посто до 2030. године у поређењу са нивом из 1990. и постизање климатске неутралности до 2050.

,,Управо смо завршили преговоре о нивоу CО2 за аутомобиле“, изјавио је француски европарламентарац Паскал Канфин, који је на челу Комисије за животну средину Европског парламента.

Ово је историјска одлука ЕУ којом се дефинитивно потврђује циљ да возила емитују 100% нулте емисије 2035, са међуфазама између 2025. и 2030. Аутомобили тренутно чине 12% свих емисија CО2 у ЕУ, док саобраћај укупно чини око четвртину. Земље чланице ЕУ сада морају да унесу уредбу у национално законодавство.

Није било планова за забрану вожње возила с моторима с унутрашњим сагоревањем. Уместо тога, очекује се да ће сви они на крају бити замењени електричним возилима.

Održan 5. Evropski kongres čuvara prirode u Albaniji

 

Преузмите андроид апликацију.