Почетна > Србија
Србија

Очекујем да се отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом

 Адвокат Милан Антонијевић уверен је да ће данашњи самит ЕУ у Бриселу донети лепе вести за Западни Балкан, односно да ће ЕУ отворити преговоре са Северном Македонијом и Албанијом и да ће убрзати преговоре са Србијом.
Фото: PrtSc/Dobro Jutro – Jovana & Srđan/YouTube

„Добро је да три лидера иду заједно у Брисел, да Србија покаже солидарност према Северној Македонији и Албанији, јер само уз заједничку подршку регион може порасти“, казао је Антонијевић за Танјуг.

Навео је да је за лидере Западног Балкана од заједничког интереса да се отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом, јер ће се тако, каже, убрзати процес европских интеграција.

На питање какву поруку ЕУ шаље тиме што је унапред најављено да ће лидери на састанку усвојити да се Украјини и Молдавији додели статус кандидата за чланство, док БиХ још увек чека на решавање статуса, а Северна Македонија и Албанија на отварање приступних преговора, Антонијевић каже да то треба тумачити у контексту убрзања процеса европских интеграција.

Додаје да ако се догоди да Украјина и Молдавија постану кандидати за чланство, а БиХ не добије тај статус, то ће бити додатни притисак за регион.

„Не постоји ниједан разлог да се овај корак не учини ка БиХ, то је мала земља која неће нарушити ЕУ уколико јој се прикључи, већ ће та солидарност и подршка БиХ значити и за мир у нашем региону и за економску стабилност, развој, права појединаца било да живе у Републици Српској или другим деловима“, казао је Антонијевић.

Он је навео и да је важно да наш регион буде стабилан како би инвеститори наставили да улажу у Србију.

„Ако они који највише улажу у Србију из земаља ЕУ препознају да је овај регион стабилан, наставиће са тим. Уколико у Србији постоје обучени радници, неће имати разлога да своју производњу не преселе код нас“, рекао је он.

На питање како оцењује предлог немачког канцелара Олафа Шолца да ЕУ пређе на модел доношења спољнополитичких одлука квалификованом већином, због уласка Украјине у ЕУ, Антонијевић истиче да би такав начин одлучивања био добар, јер се консензусом могу, каже, направити нови проблеми унутар ЕУ.

„Када имате нестабилне демократије које у овом тренутку желе да постану чланице ЕУ то може бити лош сигнал за грађане ЕУ, јер они не желе да уносе нове проблеме у ЕУ, а то се може консензусом, да свака земља може ставити вето на неке одлуке, чиме се може паралисати ЕУ“, навео је Антонијевић.

Антонијевић сматра да је модел гласања квалификованом већином квалитетан, јер је то гаранција да ће права свих земаља чланица бити заштићена.

Vučić: Verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona

Преузмите андроид апликацију.