Почетна > Бизнис
Бизнис

Обустављена испорука гаса кроз Северни ток 1, европске земље ће морати да деле гас

Министар привреде Немачке Роберт Хабек истакао је у Прагу да је Берлин свестан да ће, у случају проблема, европске земље морати да деле гас.
Фото: Танјуг/AP/Mićael Sohn, File

Он је казао да је неопходно да се спроведу припреме за више сценарија, па тако и оне да после ремонта гасовода Северни ток 1 Русија више не испоручује гас.

Све припреме, нагласио је, морају бити завршене пре зиме.

Тај став дели и министар индустрије Чешке Јозеф Сикела.

Хабек, после Прага, путује у Беч, где ће такође да тражи солидарност свих европских земаља у случају изостанка испорука руског гаса.

Потпуно обустављена испорука гаса кроз Северни ток 1

Од јутрос више не тече гас ка Немачкој кроз гасовод Северни ток 1, а неизвесно је да ли ће, после десетодневног ремонта, поново тећи испоруке.

Од шест сати ујутро је, како је најављено, због ремонта, обустављен ток гаса, преносе немачки медији изјаву неименованог портпарола компаније „Nord Stream AG“.

Према најави оператера радови на гасоводу трајаће до 21. јула, и током тих радова неће бити испорука ка Немачкој.

Према Савезној агенцији за мреже радови би требало под нормалним условима да буду завршени у оквиру најављеног периода.

У прошлости су трајање радове било је нешто другачије од најављеног времена.

Министар привреде Роберт Хабек рачуна са најгорим сценариом, јер страхује да би Русија могла искористити радове за потпуну обуставу испоруке и после ремонта.

Директор Савезне агенције за мреже Клаус Милер потврдио је да је од јутрос потпуно обустављена испорука гаса преко Северног тока 1.

„Шта ће бити на крају радова нико не зна да каже тренутно. Нећемо ни знати дан пре планираног завршетка радова“, додао је он.

Милер је истакао да су потрошачи гаса лобирали код његове агенције за приоритетни третман у случају могуће рационализације гаса током грејне сезоне.

Регулатор ће, каже, одлуку о расподели засновати на друштвеном и економском утицају и последицама по ланце испоруке.

Русија је већ у јуну значајно смањила количине које испоручује западној Европи, уз образложење проблема због недостајуће турбине.

Према подацима Савезне агенције за мреже, Немачка је добијала свега око 40 одсто гаса преко Северног тока.

И преко других гасовода је Немачка добијала мање количине гаса. Власти у Берлину полазе од тога да би искључење Северног тока 1 могло трајати дуже него што је најављено, можда и до две недеље.

Међутим, од продужења ремонта већи је страх да би Северни ток и након радова могао остати без гаса. Немачки вицеканцелар и министар привреде Хабек рекао је да очекује и најгори сценарио.

„Све је могуће, све се може догодити. Може бити да ће бити испоручивано више гаса, више него раније, али може доћи и до потпуне обуставе испорука“, подвукао је он.

Тај страх дели и немачка индустрија, пре свега хемијска и фармацеутска, која је велики потрошач енергије.

Директор VCI Волфганг Гросе Ентруп рекао је да се индустрија припрема за смањење или чак обуставу испорука.

Према његовим речима, најпре би проблеме осетиле компаније на југу и југоистоку Немачке због система гасовода, док би север и запад могао да се једноставније снабдева преко лука.

У великим компанијама као што су БАСФ, Мерцк или ТисенКруп у току су припреме за ванредну ситуацију. Из ТисенКрупа поручују да су могућности да се штеди гас у производњи готово минималне.

Ограничења у снабдевању гасом, кажу, значила би и ограницења у производњи.

Mađari i Rumuni šire kapacitet gasnog interkonektora

Преузмите андроид апликацију.