Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Обратите пажњу на знаке који наговештавају пуцање гуме у вожњи

Врло је важно да останете мирни и не кочите нагло.
Фото: Pexels/Mike B

Пренизак притисак у гумама обично је најава проблема. Зато га је најбоље проверавати сваке две недеље, препоручује Немачки ауто-клуб (ADAC). Оштри предмети попут ексера/шрафа или комадића разбијеног стакла, такође могу оштетити гуму и довести до постепеног издувавања.

Трошење и старост пнеуматика повећавају ризик од пуцања гуме. Чак и ако нема видљивих оштећења, гуме треба мењати након највише осам година.

Како можете да приметите да је гума оштећена?

Не ослањајте се на систем за надзор притиска у гумама (којима су опремљени новији аутомобили): у неким случајевима, пробушена гума са спорим испуштањем ваздуха се открије прекасно, а систем детектује само губитак притиска од 20 одсто. Тада вожња више није безбедна.

Пре „великог праска“ обично постоје неки знаци који најављују пуцње гуме. Смањен притисак у гумама значајно мења понашање у вожњи: ауто вуче лево или десно, при управљању реагује „сунђерасто“ и љуља се.

Ако приметите неке од ових сигнала, останите мирни и избегавајте брзу вожњу, укључите сва четири показивача смера. Зауставите аутомобил што је пажљивије могуће, на месту где је то најбезбедније.

Нипошто немојте нагло кочити – то може узроковати проклизавање задњег дела возила.

Ukoliko imate strah od vožnje, ovo su koraci da ga prevaziđete

Преузмите андроид апликацију.