Почетна > Србија
Србија

Обновљена скулптура Вука Караџића поново на постаменту

Обновљена бронзана скулптура Вука Караџића враћена је на постамент, саопштио је данас Завод за заштиту споменика културе града Београда.
Фото: Танјуг/предраг Митић
Враћању скулптуре аутора Ђорђа Јовановића, присуствовали су градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић, председник општине Звездара Владан Јеремић и тим који је радио на обнови, каже се у саопштењу.

Ту су били директорка Завода Оливера Вучковић, помоћника директора Марина Павловић, пројектант Зоран Туцић, представници фирме извођача КОТО и вајар Зоран Кузмановић.

Завод је израдио Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу, који је био постављена 1937. године у београдски Парк Ћирила и Методија.

Током радова у новембру и децембру у смедеревскм атељеу Кузмановића скулптура, као и ливена слова опрани су споља и изнутра неабразивним методама и одстрањени стари кородирани анкери, каже се у саопштењу.

Како је наведено, постамент споменика је такође обновљен, а изведена је санација армирано-бетонског језгра, саниране су микропукотине и обрађени камени блокови.

„Израђене су плоче, венци и блокови за облагање постамента споменика, монтиране су камене облоге постамента, скинути удебљани слојеви наслага патине и чађи, уједначена и дорађена патина на целокупној површини скулптуре и слова“; каже се у саопштењу.

Patrijarh Porfirije krenuo na Kosovo i Metohiju, prištinska policija ga zaustavila

 

Преузмите андроид апликацију.