Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Обнова фасада у Дунавској улици

У току је обнова две зграде у Дунавској 8 и 10, те су са уличне старне објеката постављене скеле и заштитна мрежа.
Фото: Градске инфо

Реч је о конзерваторско-рестаураторским радовима у оквиру 17. фазе обнове градитељског наслеђа, који би требало да буду завршени за око четири месеца (120 радних дана).

Осим две зграде у Дунавској предвиђена је и реконструкција једног објекта у Алмашком крају и то на Тргу Марије Трандафил 12. Сређивање три зграде коштаће готово 23,5 милиона динара, с ПДВ-ом, а тај посао је градски Завод за заштиту споменика културе крајем прошле године поверен групи пет београдских и два новосадска предузећа,  с тим да је носилац посла “Орнамент инвест инжењеринг” из Београда.

Фото: Градске инфо

Највише новца, 15,5 милиона динара, биће издвојено за грађевинско-занатске и конзерваторско-рестаураторске радове на Тргу Марије Трандафил 12, док ће обнова објекта у Дунавској 8 коштати шест милиона (5.891.254), односно суседног готово осам милиона (7.973.112).

На сва три објекта биће замењени оштећени делови и деградирани елементи фасаде и дотрајалог малтера. Предвиђена је рестаурација и конзервација вучених малтерских профила, као и лимарска опшивања појединих фасадних елемената.

Осим тога, биће репариране улазне капије, конзолне светиљке, металне решатке на прозорима и носачи застава, а планирана је рестаурација спољне столарије – прозора и врата.

Фото: Градске инфо

Кровни покривач, димњачки и вентилациони отвори биће обновљени, а фасаде, након поправке, обојене. Предвиђено је обијање дотрајалог и оштећеног малтера, до здраве подлоге (опеке), а ново малтерисање планирано је искључиво фабрички справљеним малтерима, који су по свом саставу, техничким карактерисикама и својствима намењени реновирању историјских објеката. За сокле ће, како је објашњено, бити коришћен малтер за санирање, високе паропропусности и отпорности на штете од соли.

У оквиру вишегодишњег пројекта обнове градитељског наслеђа у Новом Саду и Петроварадину до сада је сређено између 90 и 100 зграда и кућа, с тим да је већина новца за тај посао обезбеђена из републичког буџета.

Uređuje se blokovska površina uz Turgenjevu ulicu

Преузмите андроид апликацију.