Почетна > Бизнис
Бизнис

Објављен план изградње европског коридора за зелени водоник

Подводни цевовод за транспорт зеленог водоника од Португалије преко Шпаније до Француске коштаће око 2,5 милијарди евра, саопштио је данас шпански премијер Педро Санчез, додајући да се нада да ће Европска унија делимично финансирати пројекат.
Фото: Танјуг/Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Цевовод, којим би се обновљиви водоник транспортовао из Португалије до шпанског града Сарагосе и од луке Барселона до Марсеја, имаће капацитет 2,0 милиона тона годишње и биће спреман до краја деценије, преноси Ројтерс.

„Водоник ће променити историју Европе“, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на заједничкој конференцији за новинаре с лидерима Португалије, Шпаније и Француске у лучком граду Аликантеу, у југоисточној Шпанији.

Подводни цевовод Барселона-Марсеј првобитно је требало да транспортује природни гас, али је Шпанија одустала од тог капацитета како би обезбедила финансирање ЕУ.

Одлука да се овај пројекат настави уследила је због енергетске кризе изазване ратом у Украјини, која је убрзала европске планове за јачање обновљиве енергије као алтернативе руском гасу.

Лајенова је навела да ЕУ има за циљ да производи 10 милиона тона зеленог водоника до краја деценије и да увози још 10 милиона тона.

„Водоник је за Европу фактор преокрета игре. Желимо да водоник буде централни део нашег енергетског система на путу ка климатској неутралности“, рекла је фон дер Лајен.

Додала је да је ЕУ већ учврстила водонично партнерство с Египтом и да је у преговорима с Мароком и другим земљама јужног Медитерана о куповини зеленог водоника у наредним годинама.

Шпански премијер Санчез је рекао да би средства ЕУ могла да покрију половину трошкова тог огромног инфраструктурног пројекта. Цевовод би требало да буде у функцији до 2030. и да транспортује 10 посто целокупног водоника који се троши у ЕУ, додао је он.

Португалски премијер Антонио Коста је оценио да је ово корак напред, којим се додаје још један нови извор енергије Европи.

„Ово мења ствари на Иберијском полуострву јер ми нећемо бити увозници енергије; ми ћемо бити произвођачи и извозници у остатак Европе“, рекао је Коста.

Фон дер Лајен се сложила његовим мишљењем, рекавши: „Иберијско полуострво ће постати једно од главних енергетских чворишта Европе“.

Француски председник Емануел Макрон је навео да овај пројекат није само добар за животну средину, већ ће помоћи да европска индустрија постане конкурентнија, те да ће повећати енергетску безбедност.

Francuska firma „TotalEnergies“ povlači svoj udeo iz ruskog Novateka

Преузмите андроид апликацију.