Почетна > Србија
Србија

Обилазница око Београда биће завршена током овог месеца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће обилазница око Београда бити завршена током овог месеца и пуштена саобраћај, што ће значајно растеретити Газелу и центар Београда.
Фото: Војводина уживо

„Можете да видите да је скоро потпуно завршена. Планирано је током овог месеца и коначно ћемо завршити тих 47 километара од укупно 78 километара. Завршићемо деоницу до Бубањ потока чиме ће сав теретни саобраћај са Газеле из правца Новог Сада и Шида ка Нишу бити измештен и неће више бити потребе да пролази кроз центар Београда“, рекао је Весић за ТВ Пинк.

Да би обилазница била потпуна, додао је министар, неопходно је урадити још 31 километар од Бубањ потока до Панчева, чије је пројектовање почело пре неколико месеци.

„Та деоница је врло захтевна и важна јер она чини не само 31 километар саобраћајне обилазнице већ поред тога чини и 28,8 километара железничке обилазнице. Ради се на Винчи велики железничко – друмски мост и на тај начин ћемо добити, када завршимо тих 28,8 километара железнице упоредо са 31 километар друмске обилазнице. Добићемо железничку обилазницу око Београда – што значи да сав теретни саобраћај железнички из Баната, Панчева, Вршца. Зрењанина, Кикинде више неће пролазити кроз Београд“, рекао је Весић.

Тиме ће Београд добити две обилазнице, рекао је министар и велики друмско – железнички мост на Винчи, и на сектору Ц после Бубањ потока радиће се два тунела – тунел Лештане и тунел Бубањ поток.

„Сада завршавамо тунел Бели поток на деоници до Бубањ потока, и он се опрема ових дана. То је велика ствар и победа наше политике, политике председника да се Србија саобраћајно повеже“, рекао је министар.

У Сурчину је са кинеском компанијом потписан анекс уговора за петљу Јаково и то је наставак брзе саобраћајнице Сурчин – Нови Беоргад коју је Вучић пустио у априлу.

„Та саобраћајница је битно скратила пут, повезала Нови Београд и Земун и директан излазак на аутопут Милош Велики је скраћен за 10 километара. Тада је председник обећао грађанима Јакова да ће бити уређена и петља – потписали смо пре неки дан уговор вредан око 3,3 милиона евра, и биће урађено негде око 2,2 километара пута. Петља је важна јер ће омогућити да око 40.000 људи што из Сурчина, што из других општина имају директан излаз на аутопут и укинуће сав теретни, транзитни камионски саобраћај кроз Сурчин који ће после тога бити забрањен“, рекао је Весић.

Отварања фабрике електромотора “Nidec” у Новом Саду: Производиће се 300.000 јединица годишње (ФОТО)

Преузмите андроид апликацију.