Почетна > Нови Сад
Актуелно Индекс Нови Сад

Обележени дани толеранције у Студентском центру

Директор Студентског центра Нови Сад Зоран Мартиновић посетио је поводом Међународног дана толеранције Студентски дом „Слободан Бајић“, где је разговарао са студентима с инвалидитетом, који су као и студенти друштвено осетљивих група смештени управо у „Бајићу“ о њиховим утисцима и задовољству условима смештаја.
Фото: СЦНС

Студентски дом „Слободан Бајић“ прилагођен је потребама особа с инвалидитетом, а Мартиновић је посетио  студенткиње Филозофског факултета Мину Завишин из Кикинде и Милану Матковић из Гајдобре.

Мина је студенткиња прве године енглеског језика, а Милана прве године српског језика и обе су добиле смештај у „Бајићу“.

„Јако сам срећна што сам добила дом. Задовољна сам смештајем. Посебно ми је драго што имам друштво у соби. Имам много да учим и још увек нисам стигла да се упознам с Новим Садом“, рекла је Мина Завишин.

Милана Матковић, у дому борави са личним пратиоцем и истиче да јој је факултет јако близу и да је задовољна смештајм.

„Све ми је надохват руке. Соба је топла и удобна. Волим да се после предавања ушушкам и учим“, каже Милана.

Мартиновић је истакао да СЦНС из године у годину, чини све како би се услови становања и учења у домовима што више унапредили на корист студената са инвалидитетом.

„Студентски центар вам је на располагању, шта год да вам је потребно. Желим вам пријатан боравак и много успеха у учењу и раду“, рекао је Мартиновић.

Свих десет домова СЦНС су опремљени рампама за олакшан приступ особама са инвалидитетом. У оквиру СЦНС-а ради Kанцеларија за смештај студената са инвалидитетом, студената са хроничним болестима и студената реконвалесцената.

Она је део Службе смештаја и њен задатак је да студентима са инвалидитетом, хроничним болестима и реконвалесцентима олакша поступак конкурисања, као и само усељење и становање у дому. Задатак Канцеларије је и да омогући остваривање приступачности јавних служби Студентског центра и њихових услуга.

Кандидати из осетљивих друштвених група који према редоследу на коначној ранг листи нису добили смештај у првој расподели, имају право да поднесу захтев установи, односно одговарајућој служби да се посебно рангирају у оквиру наменски опредељених капацитета установе.

Конкурс ће трајати до 17. новембра 2022. године.

Stipendije Vlade Mađarske za akademsku 2023/24. godinu

 

Преузмите андроид апликацију.