Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Обележавње 27. година “Олује“ сутра на Тргу слободе

Сутра се на централном тргу у Новом Саду, Тргу слободе, у 20.00 часова званично обележава страдање српског народа у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата, такозваној војно-политичкој акцији, “Олуја“.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Обележавању ће присуствовати и председник Републике Србије, Александар Вучић, који је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да као и сваке године, достојно обележе 04. август.

Када су давне 1995. године становници Републике Српске Крајине под присилом напустили своје домове и кренули у непознато у страху за сопствени живот, највећи број њих доселио се управо овде у Нови Сад и околину.

За разлику од претходних година када се помен на овај кобни датум одржавао у околним местима, те они из суседних насеља којима је било далеко нису могли да дођу, обележавање “Олује“ на Тргу слободе претпоставља да ће овогодишња посећеност бити веома велика.

И док званичан Загреб сутрашњи датум слави као Дан победе и домовинске захвалности, те Дан бранитеља, ми ћемо се окупити и упалити свеће за све оне који су трагично изгубили своје животе и вековна огњишта у току етничког чишћења српског народа.
Фото: Wikimediacommons

Страдали током “Олује“ који су имали довољно среће да преживе, али недовољно среће да наставе са мирним животима у својој домовини кажу да ране настале током егзодуса Срба никада не могу да зарасту.

Подсећамо према попису у Републици Хрватској из 1991. године, Срби су чинили 12.15% становништва.

На простору Републике Српске Крајине живело је око 290 хиљада већински српског становништва, а тај број се 1994. године повећао на чак 430 хиљада када су из других делова Хрватске почели прогони Срба.

Позивамо све који су у могућности да сутра у 20.00 часова дођу на Трг слободе, те да заједно одржимо спомен на све страдалнике током ове немилосрдне војно-политичке акције.

Иако је прошло 27. година, злочини почињени над нашим становништвом не могу се и не смеју никада заборавити!

Abazović: Potpisan Temeljni ugovor sa SPC

Преузмите андроид апликацију.