Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Обавезно једите ових 5 намирница и помозите свом телу да спречи рак

Храна је важан део превенције разних болести, укључујући рак.
Фото: Pixabay/silvarita

Али многи се и даље питају шта треба укључити у исхрану да би се заштитило здравље?

Oткривамо неколико разлога зашто треба да  једе одређену храну која може да спречи рак.

Ево неколико опција које можете користити као вид превенције.

Клице

Клице су неке од најздравијих намирница, сирове, које можемо да конзумирамо. Док ће, рецимо, клице луцерке и ротквице обезбедити савршен однос хранљивих материја, клице броколија су супериорније када је у питању превенција и лечење рака. 120 грама клица броколија дневно може смањити ризик од развоја рака и до 50 одсто.

Док ће за узгој клица бити потребно само неколико дана, за узгој једне главице броколија која има много мању хранљиву вредност биће потребно 77 дана. Тешко да постоји боља храна на свету од свеже убраних клица које су веома приступачне и које се веома лако узгајају.

Зелено поврће

Било који облик зеленог поврћа, попут спанаћа, кеља или броколија, пружиће додатну заштиту од рака. Недавна епидемиолошка студија показала је да је најбоља храна за заштиту здравља срца, гојазности и рака само зелена храна. Нутрициониста додаје да је веома чудно што само један од пет Американаца једе ове намирнице.

Парадајз

Не постоји боље воће које човек може да једе да спречи рак простате. Мали парадајз је још боља опција јер крије много више користи, а већина се налази у кожици. Најважнија компонента парадајза је ликопен, а уједно је и најјачи антиоксиданс из групе каротеноида, који помаже у борби против нагомилавања ћелија рака. Ликопен може спречити малигну трансформацију, ћелијски процес који описује трансформацију нормалне ћелије у ћелију рака. Ликопен, којег парадајз има у толикој количини да му даје типичну црвену боју, користан је и против многих других здравствених компликација и болести. Свакодневно наше ћелије оштећују слободни радикали (оксиданси) који настају разбијањем веза унутар молекула у ћелијама нашег тела, под утицајем различитих фактора као што су пушење, излагање јонизујућем зрачењу, УВ зраци, загађен ваздух. .. А против њих помаже овај антиоксиданс.

Зелени чај

Покушајте да замените јутарњу шољицу кафе шољицом топлог зеленог чаја из органске пољопривреде и сигурно ћете уживати у здравијим састојцима. Не само да ће спречити развој канцера, већ ће спречити и инфекције јер садржи низ антиинфламаторних састојака. Одличан је за губитак калиграфије као и имунитет. Неколико великих студија је потврдило да редовна конзумација зеленог чаја смањује ризик од можданог удара и васкуларних болести. Ово пиће може смањити холестерол, али изгледа да нема утицаја на крвни притисак.

Орашасти плодови и семенке

Бадеми су одличан извор протеина, влакана и витамина Е. Потопите их у флашу воде преко ноћи да набубре, да омекшају кожу, али и да ојачају њихову биоактивност. Ставите их у блендер са 4 шоље воде да направите бадемово млеко. Семе лана обезбеђује много хранљивих материја за спречавање рака, као што су омега 3 масне киселине и витамин Е. Неколико кашика ових семенки дневно може подржати лепоту коже и дати енергију и ојачати имуни систем.

Tri vrste namirnica koje treba da jedete svaki dan ako želite da smršate

Преузмите андроид апликацију.