Почетна > Србија
Србија

О раду у институцијама БиХ кад се повуче Инцков закон

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска спремна наставити рад у заједничким институцијама БиХ, ако се повуче наметнути Инцков закон.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

“Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи очекује да функционишу заједничке институције, дакле управо они органи за које је Српска рекла да не жели радити у њима док се не повуче наметнути закон Валентина Инцка. Након што се повуче тај наметнути закон, пристајемо да разговарамо о даљем раду”, рекао је Додик у среду након састанка званичника РС са Оливером Вархељијем, преноси РТРС.

Додик је поновио да је на састанку рекао да имовина припада ентитетима.

“Ми сматрамо да је то питање решено Дејтонским споразумом. А Уставни суд је вануставно поништио то право. Наш предлог је да дође до споразума Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта и да имовина припада ентитетима и Брчко дистрикту. То може бити потврђено у ПС БиХ”, рекао је Додик.

Додик је навео да имовина добијена сукцесијом може бити укњижена на ниво БиХ.

“И то имовина која се налази ван територије БиХ, као што су амбасаде. Међутим, она имовина добијена сукцесијом, а која се налази на територији ентитета, треба да припада примарно ентититетима”, појаснио је Додик.

Нагласио је да Српска подржава Устав и да поштује Дејтонски споразум, а комесару Вархељију захвалио је на разумевању и доласку у Бањалуку.

Након обраћања Додик је отпутовао у Сарајево где је имао састанак са Вархељијем, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем.

У згради Владе Српске у среду је одржан састанак председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председника Владе Српске Радована Вишковића са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем.

Srbiji gas po najboljoj ceni

 

Преузмите андроид апликацију.