Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

О кварту Банатић и једној његовој улици која га је одредила

Кварт смештен између Роткварије, Сајмишта и Детелинаре, посебно је познат по много чему. У питању је градска четврт Банатић, која се међу становницима овог краја често зове ПК-а, скраћено од његове најдуже улице, Париске комуне.
Фото: Градске инфо

Иако Париске комуне чине централни део ове четврти, назив кварта Банатић није потекао од ње.

Банатска улица

Иако је Банатић место чије су улице познате јер се кварт протеже на добром потезу, односно између Кисачке улице, Булевара ослобођења, Булевара краља Петра Првог, Руменачке и Партизанске улице.

У насељу се тако налазе Гагаринова улица, улица Париске комуне, Омладинског покрета, Паје Марковића Адамова, Јована Храниловића, а ниједан од ових назива није заслужан за назив кварта.

Даје се закључити да је назив Банатић потекао од назива Банатске улице. Иако када се погледа мапа града, садашња Банатска улица налази се на Детелинари и нема везе са Банатићем.

Ипак некадањи назив једне од улица у Банатићу, носила је назив Банатска улица, зато се данас о тој улици прича као о старој Банатској улици. Улица се наиме налазила на месту данашње Гагаринове улице, у којој се данас налази и Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“.

Можда из тог разлога, због назива и улице који нису тако познати, осим историји града, Банатић је више познат под другим називима, али и по неким деловима који га чине попут Железничког парка, аутобуске и железничке станице,…


 

Koji su nazivi gradskih četvrti i prigradskih naselja potekli od stranih reči?

Преузмите андроид апликацију.