Како се празници приближавају, столови су испуњени храном. Међутим, ово може лоше утицати на наше тело. Коју храну треба избегавати што је више могуће током празничних вечера?
Ултра обрађена храна и слаткиши
Нутрициониста Evie Vhitehead саветује Newsweek да током празника смањите употребу ултра-прерађене хране попут чоколаде, слаткиша и чипса, јер „наша црева не воле такву храну“. Он препоручује да се бирају намирнице које су што сличније њиховом природном облику.
Нутрициониста Шарлот Вотс истиче важност квалитета у односу на квантитет. Каже да је боље јести „неколико квалитетних чоколадица, него велику количину јефтине чоколаде“. С друге стране, дијететичар Кристин Бирн истиче да повремено уживање у ултра-прерађеној храни није штетно, али саветује фокусирање на хранљиве намирнице попут воћа, поврћа, интегралних житарица и орашастих плодова.
Велике порције
Током празника лако је претерати са количином хране на тањиру, али стручњаци упозоравају на могуће последице као што су надимање и лоше варење. Дијететичар Никола Лудлам-Раине препоручује да једете полако, уживајући у сваком залогају и слушајући своје сигнале ситости како бисте избегли преједање. Бирн истиче да вам једење хране док не осетите ситости омогућава да унесете неопходне хранљиве материје без непотребног оптерећења на ваш пробавни систем.
Пржена храна и уље
Стручњаци саветују да се смањи уље, а да се уместо пржења и традиционалног печења користе здравије методе попут парења и печења на врелом ваздуху. Повремена конзумација пржене хране у малим количинама не штети, али претеривање може изазвати проблеме са варењем као што су надимање и нелагодност.
Масна храна
За лакше варење бирајте посне комаде меса и смањите употребу додатих масти, попут путера и маргарина. Додавање прилога богатих влакнима, као што је пире од слатког кромпира, може помоћи варењу. Иако велике количине масти могу да оптерете пробавни систем, квалитетне масти и протеини су важни, посебно зими, али умереност је кључна.
Умереност уместо забрана
Празници су време радости, тако да потпуно избегавање омиљене хране може бити контрапродуктивно. Тамна чоколада и кувано вино, на пример, имају антиоксидативне предности када се конзумирају умерено. Уместо да прескачете оброке или строга ограничења да се „сачувате за вечеру“, једите редовно и пратите колико се осећате сити. Савет стручњака је да уживате у празничним специјалитетима, али пазите на квалитет и квантитет како бисте сачували баланс и здравље варења.
Преузмите андроид апликацију.