Могу повећати ризик од многих болести и гојазности.
Нутрициониста Роб Хобсон наглашава важност вођења здравог начина живота и у четрдесетима, које могу бити веома напоран и стресан период. Уколико често посежете за суплементима уместо правилне и редовне исхране, у нади да ћете побољшати своје здравље, можда је време за промену, сматра овај стручњак.
Он је навео пет уобичајених грешака у исхрани које људи често праве након четрдесетог рођендана.
1. Прескакање оброка
„Прескакање оброка је уобичајено у четрдесетим годинама, али може бити штетно по здравље. Нередовни оброци могу изазвати неравнотежу шећера у крви, подстицати повећање телесне тежине и утицати на ваше расположење. Штавише, недостатак хране такође може значити да не добијате адекватне хранљиве материје, што може утицати на многе различите аспекте вашег здравља“, истиче Хобсон.
2. Не једете довољно протеина
Протеини су неопходни за одржавање мишићне масе, која природно опада како старите.
„Недовољан унос протеина може довести до губитка мишићне масе, што отежава обављање свакодневних активности и повећава ризик од падова и прелома на дужи рок“, каже нутрициониста.
Већини одраслих треба око 0,8 г протеина по килограму телесне тежине дневно. Од јаја, преко живине и орашастих плодова, до млечних производа, постоји много сјајних извора протеина.
3. Не уносите довољно влакана
„Влакна су неопходна за одржавање здравља пробаве, регулисање нивоа шећера у крви и осећај ситости. Многи људи у четрдесетим годинама не уносе довољно влакана, што доводи до затвора, повећања телесне тежине и повећаног ризика од хроничних здравствених стања као што су болести срца и дијабетес“, каже Роб Хобсон.
Да бисте повећали унос влакана, бирајте храну попут интегралних житарица, воћа, поврћа и махунарки, као што су пасуљ, сочиво или леблебије.
4. Једете прерађену храну
Стрес и временска ограничења могу вас довести до тога да често посежете за готовом храном која је углавном превише обрађена.
„Иако могу бити практична, готова јела обично обилују калоријама, нездравим мастима, натријумом и додатком шећера. Ове намирнице могу допринети повећању телесне тежине, упали и хроничним здравственим стањима, која су све већа брига за здравље како старите. Због тога је од кључног значаја тежити уравнотеженој, здравој исхрани препуној свеже хране, воћа и поврћа“, упозорава стручњак.
5. Непромишљено конзумирање суплемената
„Људи у четрдесетим годинама често траже чаробну пилулу или брзо решење за побољшање свог здравља, обично кроз суплементацију. Одабир додатака исхрани који су релевантни за вашу старосну доб и који су усмерени на специфичне здравствене тегобе биће ефикаснији од узимања шаке било чега“, објашњава Хобсон.
Sinoć ste otvorili flašu, ali vino niste popili? Ovako ćete mu sačuvati ukus i svežinu
Преузмите андроид апликацију.