Почетна > Свет
Свет

НСА: Сарадњом са Русијом, Кина ће наставити да се супротставља САД

Кина ће наставити да сарађује са Русијом покушавајући да се супротстави Сједињеним Америчким Државама, упркос међународној забринутости због сукоба у Украјини, наводи се у данас објављеној анализи Националне обавештајне агенције САД (НСА).
Фото: Pexels/Pixabay

Та анализа нашла се у годишњем извештају сенатског Одбора за безбедност, посвећеног глобалним претњама Америци.

У фокусу извештаја сенатског одбора су биле претње које по безбедност САД представљају Кина и Русија.

„Упркос глобалној осуди руске инвазије на Украјину, Кина ће наставити сарадњу са Русијом на дипломатрском, безбедносном, економском и технолошком плану и неће престати да се супротставља Сједињеним Државама“, наводи се у извештају сенатског одбора за безбедност, пренео је Ројтерс.

У том документу се оцењује да ће Кина наставити да користи своју војну моћ и друга средства за контролу у Јужном кинеском мору, укључујући поморске активности у Тајванском мореузу и ваздушне и ракетне прелете изнад Тајвана.

У извештају се оцењује да Русија вероватно не тежи сукобу са САД и НАТО, али да рат у Украјини носи „велики ризик“ да се то догоди.

Према речима Ејврил Хејнс, директорке НСА и саветнице за безбедносна питања председника САД Џозефа Бајдена, „Кина остаје приоритет без премца“ за америчке безбедносне службе, јер чини све да прошири своју моћ и утицај на штету САД.

„Следећих неколико година су критичне и стратешка конкуренција са Кином и Русијом ће се појачавати“, упозорила је Хејнсова.

Zbog najavljenih protesta odložen dolazak Lojda Ostina u Izrael

 

Преузмите андроид апликацију.