Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосадско купалиште добија нове садржаје

Новосадски Штранд главна је градска плажа више од једног века и важи за једно од најуређенијих купалишта на целом току Дунава. Градске власти сада планирају да прошире постојећи комплекс и да изграде нове објекте, који ће, како се наводи „створити услове за боље коришћење купалишта и употпунити већ постојеће садржаје“.
Фото: Градске инфо
Како је наведено у Концептуалном оквиру плана детаљне регулације купалишта Штранд у Новом Саду, који је изградило ЈП Урбанизам, у оквиру простора који заузима око 11,5 хектара издвајају се три функционалне целине: зона намењена изградњи нових објеката, зона намењена травнатом простору са солитерним дрвећем и зона намењена пешчаној плажи.

У првој целини планирани су садржаји улаза у купалиште са улазним платоима, надстрешницама и билетарницама, објекат полиције и прве помоћи, објекти магацина-радионица, санитарни чворови, киосци, закупне кабине, пролазне кабине, тушеви и чесме, као и угоститељски пунктови.

Сви објекти планирају се као призмени од лаког монтажно-демонтажног материјала. У овој зони предвиђени су и отворени спортски терени за различите спортове, дечја игралишта, као и део простора са патерним уређењем.

Источни део простора на коме се налазе објекти веслачког клуба Данубиус 1885, кајак-кану клуба Војводина и угоститељски објекат Цесна ће остати у функцији ових објеката до пресељења клубова на нову локацију, веслачку стазу која се планира на Каменичкој ади.

У оквиру друге просторне целине предвиђа се задржавање постојећег травнатог партера и очување постојеће густе вегетације, као и постављање нових стабала. Такође, у оквиру овог простора планирана су и дечја изгралишта, угоститељски обејкти, спортски терени, простори за изнајмљивање лежаљки за сунчање и друго.

У западном делу ове целине планира се задржавање постојећих угоститељских објеката, као и постојећих спортских терена.

Трећа целина намењена пешачкој плажи налази се у јужном делу простора уз Дунав. Ту су предвиђене активности везане за купање и сунчање, издавање лежаљки, тушеви, осматрачнице.


Značaj Fruškogorskog koridora za Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.