Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Новосадски универзитет међу 1.000 најбољих на свету на Шангајској листи

Ранг листа 1.000 најбољих светских Универзитета, познатија као Шангајска листа, објављена је на сајту ове академске институције.
универзитет
Фото: Градске инфо

Универзитет у Новом Саду се на најновијој Шангајској листи најбољих светских универзитета налази између 901. и 1000. места.

Универзитет је задржао позицију од прошле године и уврштен је међу 1.000 најбољих светских универзитета. Ово је велики успех за наш Универзитет који је трећу годину заредом сврстан међу 1.000 најбољих светских Универзитета.

Универзитет у Београду и ове године је најбоље пласирани универзитет у нашој земљи и налази се између 301. и 400. места. Овај резултат је бољи од прошлогодишњег, када се налазио између 401. и 500. места на листи високошколских установа.

Иако је Шангајска листа неформална, ствар престижа је бити на њој јер обухвата мање од четири одсто светских универзитета. Листа се објављује сваке године у месецу августу.

Академско рангирање светских универзитета (ARWU) спроводи се од 2003. године као међународно истраживање академске изврсности које обавља ShanghaiRanking Consultancy. 

На првом месту се налази Harvard University, следе Stanford и Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Berkeley, Princeton, Oxford, Columbia, California Institute of Technology, а листу десет најбољих универзитета на свету затвараUniversity of Chicago.

Од европских универзитета међу 20 најбољих поред Cambridge-а и Oxford-а, налазе се Paris-Saclay University, University College London и ETH Zurich.

Novi Sad ove godine bogatiji za 6.573 brucoša – pogledajte šta se najviše, a šta najmanje upisivalo

Преузмите андроид апликацију.