Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосадски сладолеџија – мајстор за необичне укусе

Сладолед од љуте паприке и чоколаде, бибера и јагода… само су неки од укуса који маме обожаваце Дарковог хладног десерта. Овај новосадски сладолед-мајстор, који до укусних идеја долази заједно са својим муштеријама, открио нам је анегдоту како је настала комбинација сирћета и ваниле.
Фото: UnSplash/Lama Roscu

Летњи дани су испред нас, а најбоље освежење свакако је сладолед. Један новосадски сладолед-мајстор у својим посластицама комбинује сладак и слан укус.

По његов слани сладолед долазе обожаваоци из свих крајева Војводине. Свој занат испекао је у Италији, тамо је учио од најбољих италијанских сладолеџија, а након тога се усавршио радећи у производњи многих војвођанских посластичарница.

“‘Ланћето ганзалико’ такође је једна необична комбинација – сирћета и ваниле. Уобичајене реакције су ‘нећу ја да пробам, пробај прво ти!’… Верујте ми, много људи је одлично реговало и долазе баш због тог сладоледа. То је смислио Игор бариста, само је ушао на врата и рекао: ‘Помешај ванилу и сирће’. Помислио сам што бих то урадио, али увек послушам шта год да ми неко каже.”

Осим необичних укуса, сладоледи имају још необичније називе, попут “чок нориса”, “лењивца”, “мангупа” и “загрљаја”.

Духовити називи сладоледа заиста привлаче пажњу, “али баба” је један од њих… али укус је још бољи од назива.

Овај талентовани сладолеџија за себе каже да је остао заглављен у прошлом времену, јер користи старе алате у мешању састојака, али баш они дају додатну арому његовим посластицама.

“Јесте да дају неки посебан, стари шмек, и теже је њима радити. Дуже се припрема један укус, сигурно три до четири пута дуже него на модерној машини. Обилазећи посластичарнице у Војводини, селектовао сам 4-5 места где ми се јако свидео сладолдед, а никада нисам имао прилику да уђем у производњу. Када сам се са њима довољно зближио, када смо постали пријатељи, улазећи у њихову радионицу, схватио сам – где год ми се свидео сладолед, прављен је старим мешалицама.

Овај сладолед-мајстор за себе каже да по изгледу купаца може да открије који им је омиљени укус. Направио је око 60 врста и труди се да свакодневно буде различита понуда у излогу.

Фото: Градске инфо

Враћање карата за отказане мајске представе Позоришта младих

Преузмите андроид апликацију.