Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Новосадски парк у спомен страдалима у дискотеци „Контраст“

Први април у Новом Саду важи за један од тужнијих датума у нашем граду. Тада је 2012. године ватрена стихија однела животе шесторо младих људи у познатој новосадској дискотеци „Контраст“.
Фото: Градске инфо

Младима је тих година „Контраст“ важио као место окупљања. Дискотека је била увек препуна омладине, а тим генерацијама је остала заувек у сећању.

Те кобне вечери све је изгледало уобичајено, око 350 гостију дошло је клуб како би се провели уз музику, пиће и добру атмосферу која је владала у „Контрасту“. Све до 2.20 часова након поноћи када је клубом кренуо да се шири несносан дим, а потом се појавио и пламен…

Остатак приче и тужан крај засигурно зна сваки Новосађанин.

Успомену на тај датум и све те младе људи одржавају живом породица и пријатељи.

Меморијални фудбалски турнири, меморијални научни скупови само су неки од начина да се никада не заборави овај трагичан догађај у једном ноћном клубу.

Међутим, осим скупова које и данас одају почаст настрадалима, планом детаљне регулације дела Салајке на углу Партизанске улице и Сентандрејског пута планира се парковска површина за чије је уређење препоручено расписивање конкурса.
Фото: Танјуг/Ј.Пап

О каквом парку је реч?
Фото: Градске инфо

Решење овог дела простора је проистекло из намере да се обележи трагедија у бившој дискотеци „Контраст“.

Заузима површину од 0,45 хектара, а посвећена је свим трагично настрадалим младим људима.

Под радним називом „Паметни еко парк младости“, планира се место окупљања младих и место сећања на људе који су нас прерано напустили.

Поред основних садржаја (стазе урбани мобилијар расвета зеленило и др.) планира се могућност дислоцирања и трајног смештања постојећег спомен обележја са Сентандрејског пута на трајну локацију у оквиру парка, уз одговарајуће уређење.

Десет година је прошло, а о овом догађају и дан данас се прича.

Остаје само нада да ће овај парк који је у плану да се изгради, овом кобном, црном догађају унети мало боје као и породицама настрадалих, пријатељима и свим Новосађанима.


Fruškogorske oaze koje predstavljaju omiljena „divlja“ kupališta Novosađana

Преузмите андроид апликацију.