Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Новосадски одборници донели преко 70 аката на данашњој седници

Данас са почетком у 10 часова, у Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине, одржана је XXIX седница Скупштине Града Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Иако је Скупштина сазвана са 42 тачке дневног реда, дневни ред је допуњен са 30 предлога Комисије за кадровска, административна и мандатно – имунитетна питања.

Данашња седница градског парламента била је обележена дискусијом о урбанистичким плановима. Чак 23 тачке предложеног дневног реда односиле су се на доношење нових и измене постојећих планских докумената.

Међу новим плановима, који су размотрени и донети на овој седници, треба поменути План генералне регулације Петроварадина са Петроварадинском тврђавом.

Овим планом предвиђено је пет просторних целина: Петроварадинска тврђава са окружењем, насеље Петроварадин, радна зона „Исток“, насеље Садови и Петроварадинска ада са делом Дунава. У оквиру оог плана налазиће се и будући пешачко – бициклистички мост и планирана ботаничка башта.

На данашњој седници, донети су и планови детаљне регулације који се односе на следеће локалитете: викенд – зона „Главица“ у КО Сремска Каменица; Мишелук I у Новом Саду; викенд – зона Артиљево – Поповица у Сремској Каменици; простор за пословање источно од локалног пута Планта – Кисач и северно од железничке пруге Сомбор (Богојево) – Нови Сад, у Футогу; простор за породично становање и спортски центар, североисточно од Улице Бранка Радичевића и југоисточно од Партизанске улице у Ковиљу.

Донете су и три одлуке о изради нових планова детаљне регулације. Оне се односе на локалитете на којима ће се градити мрежа система за јавно узбуњивање на територији Града Новог Сада; Спортски центар „Стрелиште“ у Новом Саду и  „Ширине II“ у Петроварадину.

Поред планских докумената, Скупштина је донела Одлуку о реализацији инвестиционог пројекта на уређењу Алмашког краја.

Овом одлуком уређује се начин реализације инвестиционог пројекта на уређењу Амлашког краја, као простора културно – историјске целине. Пројекат ће се реализовати у две фазе, од којих ће прва фаза бити у току 2022. године, а друга фаза ће започети најкасније до краја 2024. године. Средства за реализацију Пројекта заједнички обезбеђују Град Нови Сад и Аутономна покрајина Војводина.

Када је реч о области саобраћаја, донете су измене градских одлука о јавном превозу путника, о организовању градског саобраћајног предузећа „Нови Сад“ као јавног предузећа и програму одржавања објеката путне привреде за текућу годину.

Већи број тачака дневног реда тицао се измена програма инвестиционих активности и програма пословања неких од јавних и јавно комуналних градских предузећа.

Једна од значајнијих тачака дневног реда био је Извештај о извршењу буџета Града у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2022. године. Такође, размотрен је и  Извештај о спровођењу Локалног акционог плана за младе Града Новог Сада за период 2019-2022. године у 2021. години.

Одборници су се сагласили са неколико предлога који се односе на давање на коришћење непокретности у јавној својини Града.

Данас је донета Одлука о постављању спомен – обележја новосадским Јеврејима учесницима у Народноослободилачком рату,  погинулим у антифашистичкој борби 1941-1945. године. Наведени споменик биће постављен у дворишту Синагоге, у Јеврејској улици.

Допуне данашњег дневног реда којим су уврштена бројна кадровска решења, односиле су се на разрешења и именовања председника и чланова управних и надзорних одбора установа културе са територије Града Новог Сада. Ове промене су била условљене неопходношћу усклађивања са изменама Закона о култури, којима је прописан другачији састав управних и надзорних одбора, као и  да 40% одбора чине представници мање заступљеног пола.

Koliko znate o kulturno-istorijskom nasleđu Fruške gore?

 

Преузмите андроид апликацију.