Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Новосадски Корзо под ведрим небом уз звуке Бетовена и Брамса

Синоћ је у центру Новог Сада, симболичним почетком у 20.22 уприличен концерт класичне музике под ведрим небом, сада већ традиционални Корзо.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Захваљујући овом концерту Нови Сад је стао раме уз раме са европским метрополама, оправдајући своју титулу престонице културе.

На петом издању Корзоа Новосађани имају прилику да чују светску звезду класичне музике, виолинисту и виолисту Јулијана Рахлина, уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Александра Марковића.

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ истиче да овакав један догађај Новом Саду значи много, јер је кренуо од мржње а стигао до љубави.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

„Затворити улицу пре пет година, значило је да онемогућавате саобраћај, а онда је то заправо прерасло у то да сви једва чекају пети концерт како би своју најстарију и најзначајнију саобраћајницу затворили због Брамса и Бетовена“, рекао је Миленковић.

Он је додао да је ово заиста велика ствар, у том смислу да је Војвођански симфонијски оркестар успео градацијом да дође до једног великог Јулијана Рахлина и да је то показатељ у ком смеру треба да се развија публика.

Пред сам почетак концерта Роман Бугар, директор Војвођанског симфонијског оркестра истакао је да публику вечерас очекује спектакл.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

„Нама је част што можемо да сарађујемо са једним врхунским уметником као што је Јулијан Рахлин, а ове године он није једини светски познат солиста са којим ћемо сарађивати. Очекује нас много солиста у наредном периоду“, рекао је Бугар.

Он додаје да им пуно значи подршка ЕПК-а, Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата и да су сви заједно срасли у један озбиљан тим и уверен је да ће та сарадња још више да се продубљује.

Мужичари су свирали дела највећих немачких композитора Лудвига ван Бетовена и Јоханеса Брамса.

Александар Марковић диригент, подсетио је да је на прошлогодишњем Корзоу дириговао сам Стефаном Миленковићем и да је атмосфера била предивна.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

„Мислим да је ово заиста један леп догађај са којим почиње сезона у Новом Саду, а вечерас очекујем интензивну и страствену свирку и подршку публике“, рекао је Марковић.

Он је додао да је Корзо показатељ како класична музика може да изађе из традиционалних оквира и да постане „опен аир“ што подразумева јако добру озвученост како би све нијансе онога што они раде у дворани, која је акустична дошло до изражаја.

Корзо је већ пету годинину за редом део Калеидоскопа културе, најбољег европског тренд бренда у култури, а реализује се са идејом да измести класичну музику из концертних сала те тако приближи ову врсту уметности свим суграђанима.

Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.