Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Новосадске занатлије: Опанчар Мића (ФОТО/ВИДЕО)

Опанчар је занатлија који се бави ручном израдом опанака. Опанчарски занат је почео да се развија од краја 19. века, а данас спада у традиционално народно стваралаштво и као такав се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Ми смо посетили опанчара Милана Илина, који од 2. јуна 2016. године израђује опанке на адреси Краљевића Марка 48.

Он истиче да се прво бавио обућарством 25 година, али да је, веровали или не, опанчарство много профитабилније, али и занимљивије. Он објашњава да је ручни рад тај који чини опанке толико посебном обућом. Због те оригиналности, али и слабе потражње у свету, машине за израду опанака нису потребне.

Фото: Градске инфо

Самим тим што опанци нису толико популарни данас, значи да је опанчара врло мало. Мића потврђује да их је врло мало у Србији, али и да он конкретно има пуне руке посла.

Наравно највећи обим посла праве му фолклорашка културно-уметничка друштва, којима је ношење опанака обавезно за време наступа, јер су саставни део народне ношње. Мића приписује велике заслуге својој жени Марини која се бави фолклором, те је због њеног интересовања прво ушао у овај занат, а затим се у њега и заљубио.

Фото: Градске инфо
Занат је почео да изучава на интеренту и усавршио га код опанчара Слободана Милошевића Белог из Новог Села код Велике Плане, од кога је научио да је за овај занат потребно много љубави, времена, добре коже и правог алата.

Осим фолклораша, Мића има и „обичне“ муштерије, то јест људе који желе да да имају пар културног наслеђа Србије у свом дому. Много опанака је Милан израдио за наше људе у иностранству, али и за странце који су желели да понесу неки сувенир из Србије.

Нажалост, Мића наговештава да овај занат полако „умире“ и да се младе занатлије не интересују толико за њега. Ипак, он сам показује несвакидашњу љубав према једном занату, који је интересантнији него што људи мисле.

Фото: Градске инфо

Колико је занимљива израда једног пара опанака можете погледати у нашем видеу, у којем ћете чути и Мићину опанчарску причу.

Надамо се да ћемо кроз овај прилог заинтересовати и по којег младог занатлију да приволи овај традиционални српски занат.


Novosadske zanatlije: Kovač Nemanja (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.