Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосадска локомотива пристајала је код данашње Лиманске пијаце, а нашла се и на филмском платну (ФОТО)

Испред Главне железничке станице, на петнаестак метара реконструисане старе пруге, већ скоро 35 година Новосађане поздравља локомотива стара скоро читав век.

У питању је парна локомотива ознаке MAV 375.956, произведена 1925. године у Будимпешти. Састављена је у фабрици Мађарске државне железнице, заједно са још 595 истих модела током више деценија производње.

На југословенским пругама добила је нову ознаку JŽ 51-007, а Југословенске железнице могле су се похвалити са 166 локомотива ове серије.

На територији данашње АП Војводине било их је 58, а управо ова, пристајала је баш у Нови Сад.

У „своје“ време, ипак, путнике би чекала и довозила на друго место – код Лиманске пијаце.
Фото: Архив града Новог Сада/Борис Николић

Главна железничка станица Новог Сада некада се налазила на данашњем Булевару цара Лазара. Зграда тадашње станице била је баш на месту данашње пијаце, а једино је сачуван помоћни објекат – зграда Поште Србије, која је за време постојања станице коришћена за поштански саобраћај и царину. Главна железничка станица у Новом Саду била је на том месту све до 1964. године, када је подигнута нова станица која се и данас користи.

Иако тешка 10 тона и дугачка скоро 11 метара, локомотива JŽ 51-007 са својих 470 коњских снага успевала је да развије брине до 60 километара на час.

Једно од њених путовања забележено је и камером, и то филмском, након чега се нашла и на филмском платну.

Иако кратко, ова новосадска локомотива налази се у италијанском филмском остварењу редитеља Нела Рисија. Реч је о филму Andremo in città (Ићи ћемо у град) а већ у првим кадровима камери прилази локомотива ознаке 51-007.

Фото: PrtSc/YouTube/Film&Clips

Филм и кадрове доласка воза у уводним сценама можете погледати кликом на овај линк.

На своје данашње место локомотива је постављена 15. априла 1988. године, када је обележено 105 година од отварања железничког саобраћаја у Новом Саду. Уз њу стоји бронзана статуа железничара у стандардној униформи свог времена, коју је урадио један радник железнице.

Локомотива и њено окружење обновљени су прошле године пред пролеће, у склопу радова на обнови Главне железничке станице и уређењу њене околине.


U luku Novi Sad stigla oprema za nastavak izgradnje brze pruge u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.