Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосадска голубица „раширила крила“ испред Железничке станице

Испред Новосадске железничке станице, чија се реконструкција одвија пуним темпом, на великом травњаку, познатом по цветним комбинацијама, Градско зеленило аранжирало је фигуру голубице – симбола Новог Сада.
Фото: ЈКП Градско зеленило

Голубица је „позајмљена“ са новосадског грба на коме представља препород града после турских ратова и симболизује наду за лепшу будућност и процват нечег новог и лепог. Утолико, фигура на великом травњаку испред станице која се обнавља први пут после 1964. године, када је изграђена, има додатну поруку као најава скорашњег саобраћаја на брзој прузи између Будимпеште и Београда.

Фигура на травњаку која тренутно дочекује и испраћа путнике на релацији Нови Сад – Суботица, а убудуће ће то бити корисници брзих возова, састављена је од 2 кубика камена и 1.400 литара малча.

Врло је уочљива јер се фигура голуба са маслиновом гранчицом у кљуну, простире на 28 квадратним метара пошто је 12 метара дугачка и 6 широка. Тројици вештих радника Градског зеленила требало је непуна два дана да поставе фигуру. Голубица најављује скори завршетак железничке станице која ће повратити некадашњи сјај објекта за који су ауторима својевремено додељиване награде за архитектонске подухвате.

Фото: ЈКП Градско зеленило
Како голубица у грбу Новог Сада, као симбол, најваљује нешто ново и лепо, може се сматрати да креација Градског зеленила на једном од три главна травњака у граду, најављује погодности које ће уживати путници брзих возова, уочи и после путовања возом брзином од 200 километара на сат.

Обновљена станица повратиће стари сјај. Уз благајне и чекаонице, у станици ће бити нови модерни командни центар. А старији Новосађани који се са носталгијом сећају некадашњег станичног бифеа и ресторана такође ће добити сатисфакцију у новом, модерно опремљеном угоститељском простору.

Обновљена железничка станица понудиће своје услуге Новосађанима и њиховим гостима већ за пар месеци. Након тога, стижу брзи возови, који се исчекују као највећи симбол напретка земље. Управо такву поруку суграђанима шаљу запослени у Градском зеленилу са својом голубицом.

Kako će izgledati železnička stanica nakon rekonstrukcije? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.