Почетна > Нови Сад
Нови Сад Остали спортови

Новосађанин Иван Дела Кроче на светским играма освојио сребро у џију-џици

На Светским играма које су одржане прошлог викенда у Бирмингему, (САД) Новосађанин Иван Дела Кроче освојио је у џију-џици сребрну медаљу у категорији до 69 килограма.
Фоlто: Instagram/ Ivan Dela Croce

Уз златно одличје Алексинчанина Николе Трајковића (до 85 кг) то је свакако резултат вредан пажње. Иначе, Светске игре најпрестижније је такмичење за све неолимпијске спортове који имају потенцијал да постану олимпијски. Одржавају се сваке четири године и то годину дана након Олимпијаде.

„У нашем спорту две године пре Светских игара прикупљају се бодови на светским и европским првенствима, као и грендслемовима, на основу којих се стичу квалификације“, рекао је Иван Дела Кроче у разговору  за „Дневник“.

„Из сваке категорије је изабрано по шест најбољих бораца из целог света и ми смо први пут у историји Србије успели да изборимо квалификације из џију-џице“.

Иван је у САД отпутовао са својим тренером Јаношем Копасом, који је био и селектор репрезентације, док је Николин тренер његов отац. Наш саговорник сматра да је једини разлог због ког су такмичари џију-џице успешни управо то породично окружење. Од изузетног значаја је и здрав тимски однос између тренера и спортиста, који доприноси и физичкој и менталној припреми за такмичења.

„На Светским играма смо добили најтежи жреб, у групи је било и по четири фаворита , ипак, био сам другопласиран у својој групи. Борио сам се са светским прваком из 2019. године када сам био трећи. Словенца нисам побеђивао раније на већим такмичењима, али сад сам успео. Борба је била неизвесна, те је представник Словеније повео, али сам, захваљујући слабијој концентрацији супарника у последњих двадесетак секунди, преокренуо резултат и победио“ каже Иван.

У финалу се наш Кроче борио са Немцем, који је, како сам признаје, био бољи и доминантнији.

„Дао сам све од себе али то није било довољно овог пута и освојио сам сребро – вели Иван.– Посебно сам захвалан Граду Новом Саду, који ми је финансијски омогућио да одем на Светске игре“.

Четири недеље пре Светских игара, Иван Дела Кроче и Никола Трајковић донели су два злата Србији на Европском првенству у Израелу. Од новембра су имали интензивне припреме, а труд и посвећеност су се исплатили. Злато освојено крајем маја у Израелу, у конкуренцији 24 такмичара, је друго у историји Србије.

„Није било времена за славље након Европског првенства, већ смо наставили са интензивним тренинзима за Светске игре, а две недеље пре такмичења сам био у Аустрији и тамо вежбао с њиховим репрезентативцима“ присећа се Иван.

Завршне припреме биле су у Новом Саду заједно са Алексинчанима.

„Пут до Бирмингема трајао је 24 часа и био је напоран, али сам имао довољно времена за припрему и скидање вишка килограма, са којима већина нас кубури пре самог такмичења. Организација је била на врхунском нивоу. Били смо смештени на једном колеџу и имали феноменалне услове. Цео град је био посвећен светским играма, на огромним билбордима биле су слике такмичара из свих спортова, мост је био осветљен бојама светских игара, тако да смо потпуно одушевљени. Презадовољни смо постигнутим резултатима, исплатио нам се труд и рад који годинама улажемо у џијуџицу. Надам се да се и други поносе нама, јер смо Србију представили у најбољем светлу.“

Novosađanin Ivan Dela Kroče prvak Evrope u džijudžicu

Преузмите андроид апликацију.