Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосађани, време је да научите нове изразе, јер будућност је стигла

Ново доба без дилеме долази, а сведоци смо тога јер се свакодневно сусрећемо са новим технологијама, могућностима, па самим тим и новим занимањима.
Фото: Unsplash/Cherrydeck

Нови Сад предњачи у томе, па је готово свако искусио ситуацију где некога пита чиме се бави и добија одговор „стартапом“.

Велика је вероватноћа да су оба саговорника том приликом осетила нелагоду – први јер не зна шта то тачно значи, а други јер не зна како укратко то да објасни.

Чини се као да је ту да још више збуни, па није ни чудо што велики број људи и даље не зна о чему се тачно ради, а понеки и добију отпор да сазнају.

Ипак, то неће значити да нећемо слушати вести о подстицајима за стартап бизнисе, конкурсе, повластице, помоћ… као и приче о успешним и светлим примерима стартапа.

Таква је и прича о Новосађанки која је захваљујући свом маленом малтезеру дошла на идеју да покрене водич за путнике са кућним љубимцима – варијанту травел адвисор-а прилагођену потребама ове циљне групе путника.

Или студентски тројац који је ТикТок изазов претворио у веома популарну видео игрицу.

На наведеним примерима могла би се сумирати права дефиниција стартапа – иновативан технолошки бизнис који има потенцијал брзог раста и великих домета.

Професионалци у овој области неретко се вређају када се стартап доводи у везу са оснивањем било каквог новог бизниса, попут отварања пекаре или покретања ручне производње неког уникатног предмета.

Као разлог за то наводе чињеницу да, без намере да ниподаштавају остале идеје, прави стартап мора да има директне везе са новим технологијама.

То би на претходно наведеним примерима значило да водич за путнике са кућним љубимцима не би могао да се назове стартапом да није замишљен у виду првог онлине портала овог типа.

Баш као што је незамисливо да поменута игрица новосадских студената уопште постоји без ТикТок тренда којим је инспирисана, али и платформе за коју је намењена – мобилне телефоне.

Још једна важна карактеристика стартапа је да „зависи“ од инвеститора који ће препознати потенцијал и могућност зараде – исплативост бизниса у који ће уложити новац и остале ресурсе.

Мораћемо научити нове изразе – Нови Сад постаје центар ИТ-а, стартапова и иновативних бизниса

Показатељ да наш град успешно суделује у свету нових технологија и стартапова који их прате је постојање Научно-технолошког парка који је и ове године расписао позив за чланство намењен стартап тимовима и компанијама.

Фото: Градске инфо

Наиме, првих 18 чланица – девет технолошко-развојних компанија и девет стартапа уселило се у НТП почетком ове године, након спроведена два јавна позива за технолошко-развојне компаније и једног позива за стартап компаније.

Други јавни позив траје до 29. априла и право на учешће имају регистровани привредни субјекти (до пет година постојања у тренутку слања пријаве) с делатностима у области развоја нових иновативних производа, услуга и технологија у функцији задовољења тржишних потреба, као и спиноф предузећа, али и поменути стартап тимови за развој нових иновативних и високотехнолошки заснованих производа, услуга и процеса, тимови потенцијалних предузетника који имају иновативне идеје за развој нових производа, услуга и технологија потребних тржишту.

Чланство подразумева канцеларију у „најпаметнијој згради“ у Новом Саду, а поред коришћења просторија, чланови ће имати приступ стручним консултантским услугама, едукацији, умрежавању и промотивним активностима.

Такође, ту су и одређене обавезе које чланови треба да испуне, а све детаље можете прочитати ОВДЕ.

Поред чланства у Научно-технолошком парку, ту су и редовни програми за младе предузетнике попут Еразмуса.

Важно је напоменути да модерна технологија не значи да не може постојати стартап у пољопривреди, сточарству или рударству.

Напротив, примена модерних технологија у традиционалним индустријама може бити врло исплатива

. Чињеница је само да једино коришћењем модерне технологије може да се осмисли бизнис за који уместо хиљаду – само десетак запослених може опслуживати велики број корисника.

Зато, кажу стручњаци, између стартапа и употребе технологије мора стајати знак једнакости.

Najbolji iz robotike u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.