Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосађани све више брину о зубима и устима

Национална недеља уста и зуба обележава се од 16. до 22. маја под слоганом “Чувам своје зубе, поносим се осмехом”.
Фото: Unsplash/Diana Polekhina

Колико је важно одржавати оралну хигијену и колико су Новосађани посвећени том концепту здравља, питали смо начелницу Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља “Нови Сад” др Санду Кончар.

„Последњих неколико година можемо рећи да Новосађани више воде рачуна о здрављу уста и зуба него раније, али исто тако врло често чекају да их заболи зуб, што зовемо терминални стадијум болести“, прича др Санда Кончар, објаснивши да тада практично долази до губитка зуба јер се врло ретко болан зуб на крају може спасити неким конзервативним методама.

„Још увек смо лошији по питању обољења у односу на земље Европске уније, али одређени показатељи који се код нас прате сваке године, након урађених обавезних систематских прегледа, чији се пресек прави у 12. години живота сваког појединца, ипак бележи значајан помак у виду пада болести, у односу на пре 10 година.“

По њеним речима, показатељ представља израчунат просечан број оболелих зуба по једном испитанику, а под оболелим зубом подразумева се зуб који има каријес, извађен је или је саниран.

Орално здравље је, каже, нераскидиви део општег здравља, а болести уста и зуба могу драстично и дугорочно штетно утицати на укупно здравље и благостање, с обзиром на то да могу проузроковати психолошке проблеме или поремећаје у жвакању и говору.

Већина оралних болести и стања има заједничке факторе ризика са водећим незаразним болестима.


Бесплатно деца, студенти и труднице

Према речима начелнице др Санде Кончар, Републички фонд за здравствено осигурање сваке године објављује списак осигураника који имају права на одређене бесплатне услуге.

Проблем је што радно способно становништво мора да плаћа одређене стоматолошке услуге, док Републички фонд признаје или омогућује бесплатну стоматолошку заштиту само за децу до 18 година и редовне студенте до 26 година.

Стоматолога бесплатно у Дому здравља “Нови Сад” могу потраживати труднице, али и породиље до дететових навршених годину дана.

Суграђанима старијим од 65 година омогућена је партиципирана парцијална и тотална протеза. Постоје одређени осигураници који имају нижи животни стандард, те су и њима омогућене бесплатне услуге.


„Најчешћа обољења су каријес, који је и најраспротрањенији, затим парадентопатије, обољења потпорних ткива, а значајан удео имају и малигна обољења усне дупље, као последица конзумирања дувана и алкохола“, набраја наша саговорница, која је иначе специјалиста дечје стоматологије, те из те перспективе гледано каже да су у порасту и повреде зуба, карактеристичне за тај узраст.

„Код нас су обавезни систематски прегледи за децу и то у трећој години, затим пред полазак у школу и када дете напуни 12 година, док превентивни стоматолошки преглед почиње још од новорођенчета, између другог и деветог месеца. Тада се ради индивидуални васпитни рад родитеља, када их упућујемо како да одржавају безубе гребене код беба јер се са хигијеном почиње непосредно након рођења, али и како се одржава хигијена ницањем првих зубића.“


Акција у „Променади”

Дом здравља “Нови Сад” обележава Националну недељу здравља уста и зуба манифестацијом која ће бити одржана данас од 11 до 14 часова у холу ТЦ “Променада”, испред вакциналног пункта.

Грађани ће том приликом моћи да ураде контроле шећера из капи крви и висине крвног притиска, затим контролу телесне тежине и израчунавање индекса телесне масе (БМИ).

Запослени у Стоматолошкој служби Дома здравља “Нови Сад” ће грађанима давати савете за орално здравље.


Осим тога, др Кончар објашњава да се током едукације родитеља указује и на значај исхране, са аспекта стоматологије, а акценат се ставља на то да оброци буду уоброчени и да нема грицкања између оброка.

Такође је препорука да се у првој и другој години детета смањи број ноћних оброка, нарочито млечних и не дају заслађени сокови и чајеви.

„Неки родитељи у томе греше, несвесно стварајући каријес раног детињства, болест која је изражена у том периоду“, уверава нас она, додавши да се у пракси највише препоручује да деца од најранијег периода посећују стоматологе, бар једном на годишњем нивоу.

„Инсистирамо на тим првим прегледима и ко је послушао савет, неће имати проблем. То су посете када кроз игру са децом почињемо да их упознајемо са околином, окружењем, апаратуром и инструментима. Ако деца чешће долазе, биће растерећенији и смиренији онда када настане проблем и буде неопходна интервенција. Оно је ранијим посетама стекло поверење, познаје стоматолога и пропратне активности, те се са њима лако договорити.“


Osnovna škola „Dositej Obradović“ dobila novu rasvetu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.