Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Новосађани са нестрпљењем чекају Фрушкогорски коридор – докле се стигло са радовима код Ирига? (ВИДЕО)

Изградња Фрушкогорског коридора један је од најзначајнијих пројеката у Србији који је започет у мају 2021. године, а чији завршетак је предвиђен у априлу 2025. године, али се очекује и раније, већ током следеће године.

Фрушкогорски коридор биће најдужи коридор у Србији, дужине 47,7 километара пута и спајаће Нови Сад са Румом.
Најзначајнији део овог пројекта је изградња тунела кроз Фрушку Гору дужине 3.5 километра.
Фото: Градске инфо

Према плану о изградњи Фрушкогорског коридора предвиђене су и четири траке на којима ће бити дозвољена брзина кретања између 50 и 100 километара на час.

Прва деоница пута обухватиће петљу „Аутопут Е-75“– Парагово са планираном трасом државног пута 2А реда бр.100 од Жежељевог моста до петље Аутопут Е-75;
Друга деоница пута обухватиће Парагово – почетак обилазнице Руме са кружном раскрсницом за прикључење локалног пута за Врдник; Трећа деоница пута обухватиће петљу „Каћ“ – Петроварадин („Аутопут Е-75“ ) и четврта деоница пута обухватиће обилазницу око Руме.

Фото: Градске инфо

Такође у плану је, поред тунела и трака, градња мостова од којих ће највећи бити на Дунаву код Цркве Снежне Госпе у Петроварадину. Тај мост ће бити дуг око 1,7 километар.

Изградњом Фрушкогорског коридора значајно ће се растеретити саобраћај на Иришком венцу, саобраћај у одређеним деловима Новог Сада, али и најбитније убразаће се пут до Руме, Шапца, Лознице, БиХ, Хрватске. Очекује се да ће време путовања путем Фрушкогорског коридора бити умного смањен, с тиме се предвиђа да ће бити потребнно на релацији:

  • Нови Сад – Ириг – 15 минута
  • Нови Сад – Рума – 25 минута
  • Нови Сад – Шабац – 40 минута
  • Нови Сад – Лозница – 60 минута
  • Нови Сад – граница са БиХ – 60 минута
  • Нови Сад – граница са Хрватском – 55 минута
Фото: Градске инфо

Претходних пута је приказана како тече градња са новосадске стране, а сада можете погледати како теку радови на Фрушкогорском коридору са иришке стране.

Fruškogorski koridor: Prvi snimci iz tunela (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.