Почетна > Свет
Свет

Ново откриће: Маслине, воће и орашасти плодови били грицкалице на Колосеуму

Гледаоци у римском Колосеуму јели су маслине, воће и орашасте плодове док су гледали како се гладијатори боре до смрти, саопштили су археолози, након што су истражујући канализацију испод арене открили делове хране старе 1.900 година.
Фото: WikimediaCommons/ThePhotografer

Археолози верују да су то остаци грицкалица које су јели римски гледаоци, а тим је такође открио фрагменте костију животиња које су се бориле у арени, преноси Дејли мејл.

Резултате студије Археолошког парка Колосеум представила је његова директорка Алфонсина Русо, која је навела да открића „продубљују наше разумевање искустава и навика оних који су долазили на ово место током дугих дана посвећених представама“.

Њен тим је започео истрагу у јануару ове године како би боље разумео функционисање канализације испод јужног дела 2.000 година старог амфитеатра.

Научници из „Roma soternea“ користили су роботе вођене жицом за навигацију дренажним системом и документовали све налазе из последњих година коришћења Колосеума као места за забаву.

Откривене су кости медведа, лавова, леопарда, али и паса – а неки чак потичу од врсте јазавичара које су Римљани користили за лов на лисице и јазавце.

Археолози су такође пронашли древно семе и плодове култивисаних биљака, укључујући смокве, грожђе, диње, маслине, брескве, трешње, шљиве, орахе, лешнике и пињоле.

У канализацији и одводима остали су и фрагменти украсног биља, попут шимшира, ловоровог листа и зимзеленог дрвенастог биља.

Други налази укључивали су предмете одеће, као што су обрађена игла од кости, клинови, ексери за ципеле и кожа, као и коцкице за игру.

Изградња Колосеума је почела под владавином цара Веспазијана 72. године нове ере, а завршена је осам година касније када је цар Тит владао Римским царством.

Да би прославио завршетак изградње гигантске камене конструкције, Тит је одржао 100 дана игара у којима је више од 2.000 гладијатора страдало у арени, наводи Дејли мејл.

Колосеум је коришћен више од 500 година, а његове последње забележене игре одржане су у шестом веку.

Tradicionalna novogodišnja pijaca u Pragu nakon dve godine

Преузмите андроид апликацију.